De 5 beste smartphones onder de 200 euro

Gijs Ettes
12 december 2014, 19:02
5 min leestijd
De 5 beste smartphones onder de 200 euro

De gemiddelde prijs van smartphones daalt al tijden en dat zagen ook in 2014 terug: 50 procent van de verkochte smartphones kostte immers minder dan 200 euro. Hoeveel Android krijg je voor die prijs? Wij lichten de 5 beste toestellen uit.

Lees verder na de advertentie.

Goedkope Android-smartphones populairder in 2014

Het aanbod goedkope Android-smartphones is in 2014 sterk toegenomen. Steeds meer fabrikanten kiezen ervoor om meer smartphones van onder de 200 euro in hun portfolio op te nemen en ook winkelketens als Hema proberen mee te liften op de populariteit van budgettelefoons.

goedkope Android-smartphones

De verklaring hiervoor is simpel: steeds meer consumenten kiezen voor een sim-only abonnement, aangezien het prijsvoordeel bij een abonnement mét toestel steeds beperkter wordt. Sim-only is relatief goedkoop en als je er dan ook nog een betaalbaar toestel bij koopt, ben je voor minder dan twee tientjes in de maand klaar.

Anderzijds ziet de gevestigde orde (met onder meer Samsung, LG en Sony) de concurrentie uit China toenemen. Huawei, Lenovo en Xiaomi vormen een grote bedreiging met hun goedkope, maar zeer capabele Android-telefoons. De drie fabrikanten zagen hun marktaandeel het afgelopen jaar flink stijgen en zullen in 2015 naar verwachting verder groeien.

De 5 beste budgettelefoons

Als je nu op zoek gaat naar een goedkope Android-smartphone is de keuze dus groot. Vooral Samsung heeft er een handje van om vrijwel identieke toestellen in verschillende versies uit te brengen. Om je te helpen in het maken van een weloverwogen keuze, hebben we hieronder de smartphones uitgelicht die in de prijsklasse tot 200 euro de beste Android-ervaring bieden.

5. Huawei Ascend G6 (145  euro)

ascend g7 goedkope android-smartphone

De Huawei Ascend G6 verscheen in april op de Nederlandse markt en is sindsdien iets in prijs gezakt. Dat neemt echter niet weg dat deze dunne en lichte smartphone veel waar voor zijn geld biedt. Hij is aanzienlijk compacter (130 x 65 x 7,5 millimeter, 115 gram) dan andere toestellen in deze prijsklasse, maar qua hardware goed voorzien. De 1,2GHz quadcore-processor is in combinatie met 1GB aan werkgeheugen ruim voldoende om Android (KitKat in dit geval) soepel te draaien. Het display meet 4,5 inch en heeft een prima resolutie van 960 bij 540 pixels. De 4GB aan opslag is wat karig, maar uitbreidbaar met een micro-sd-kaartje. Verder zijn er twee goede camera’s met 8 en 5 megapixels aan boord en een 2000 mAh-accu. De versie met 4G-ondersteuning is enkele  tientjes duurder, maar het overwegen waard.

→ Huawei Ascend G6 (3G) voor €145,- (Meer info / Bestellen)
→ Huawei Ascend G6 (4G) voor €181,-  (Meer info / Bestellen)

Huawei Ascend G6

Huawei Ascend G6 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Huawei Ascend G6 prijzen. Bekijk alle Huawei smartphones.

Alle Huawei smartphones met prijzen

4. Samsung Galaxy Ace 4 (158 euro)

galaxy ace 4 goedkope smartphone

Samsung heeft een groot aantal toestellen in het budgetsegment en daarvan is de Galaxy Ace 4 met afstand de populairste. Let wel op als je overweegt het toestel te kopen: er zijn namelijk twee versies (met 3G of 4G) in omloop die vrijwel evenveel kosten. Wat overige specs betreft zijn ze identiek. Er is een 4 inch-scherm (800 bij 480 pixels), 4GB aan uitbreidbare opslag en een bescheiden 1,2GHz dualcore-processor aan boord. De Ace 4 is een flinke slag kleiner dan andere telefoons in dit lijstje, maar helaas ook de minst krachtige. De hardware is voldoende om Android KitKat vloeiend te draaien, maar aan ingewikkelde 3D-games heeft de smartphone geen boodschap.

→ Samsung Galaxy Ace 4 (4G) voor €158,- (Meer info / Bestellen)

Samsung Galaxy Ace 4

Samsung Galaxy Ace 4 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Samsung Galaxy Ace 4 prijzen. Bekijk alle Samsung smartphones.

Alle Samsung smartphones met prijzen

3. HTC Desire 510 (185 euro)

htc desire 510

Een toestel dat standaard over 4G beschikt is de HTC Desire 510, die sinds deze herfst verkrijgbaar is. Het toestel heeft een leuk design met aan de voorzijde een 4,7 inch-scherm met een acceptabele resolutie van 854 bij 480 pixels. Standaard is hij voorzien van Android 4.4.2 (KitKat) met daaroverheen de fijne en gebruiksvriendelijke Sense-skin van HTC. Qua specs is de Desire 510 goed voorzien: zo is er 8GB aan uitbreidbare opslag, een vlotte 1,2GHz quadcore-processor en 1GB aan werkgeheugen aan boord. Daarnaast is er ondersteuning voor nfc en bluetooth 4.0 aanwezig en een prima speaker aan de voorkant. Tot slot kom je met de 2100 mAh-accu met gemak de dag door en zelfs langer als je het wat rustiger aan doet.

→ HTC Desire 510 (4G) voor €185,- (Meer info / Bestellen)

HTC Desire 510

HTC Desire 510 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen HTC Desire 510 prijzen. Bekijk alle HTC smartphones.

Alle HTC smartphones met prijzen

2. Sony Xperia M2 (197 euro)

xperia m2

De Sony Xperia M2 is wat onder de radar gebleven en dat is wat ons betreft onterecht. Het instapmodel van Sony is namelijk een erg aantrekkelijke keuze als je een vlot toestel zoekt voor minder dan 200 euro. De Xperia M2 heeft hetzelfde strakke design als andere toestellen in de Xperia-reeks en is voorzien van een groot 4,8 inch-scherm (960 bij 540 pixels). Verder vinden we aan boord een 1,2GHz-quadcore-processor (Snapdragon 400), 1GB aan werkgeheugen en een prima 8 megapixel-camera. De interface is soepel en prettig en de 2300 mAh-accu is goed voor zo’n anderhalf tot twee dagen gebruik. Verder is er standaard 4G-ondersteuning en 8GB aan uitbreidbare opslagruimte aanwezig. De waterdichte versie (Xperia M2 Aqua) is circa 50 euro duurder.

→ Sony Xperia M2 (4G) voor €197,- (Meer info / Bestellen)

Sony Xperia M2

Sony Xperia M2 prijzen vergelijken

Bekijk product

We hebben momenteel geen Sony Xperia M2 prijzen. Bekijk alle Sony smartphones.

Alle Sony smartphones met prijzen

1. Motorola Moto G 4G (180 euro)

moto g 4g

Het is wat verwarrend, maar inmiddels zijn er drie versies van de Motorola Moto G beschikbaar. Zo is er de 2014-versie genaamd New Moto G die – afgezien van het grotere scherm en de dubbele speakers aan de voorzijde – identiek is aan zijn voorganger. Vorig jaar verschenen er twee modellen met 3G en 4G en wat ons betreft is die laatste het meest interessant. De Moto G 4G combineert een bescheiden prijskaartje met vlotte specs en een vrijwel stockversie van Android. Het 4,5 inch-scherm oogt lekker scherp dankzij de 720p-resolutie en de 1,2GHz quadcore-processor zorgt ervoor dat de interface enorm soepel draait. Ook het vermelden waard is dat de Moto G onlangs de update naar Android 5.0 heeft gekregen.

→ Motorola Moto G (4G) voor €180,- (Meer info / Bestellen)

Motorola Moto G

Motorola Moto G prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw v.a.

€ 151,62

Los toestel

Zoals je ziet hebben we een selectie gemaakt uit het grote aanbod goedkope Android-smartphones. Voor een uitgebreider overzicht verwijzen we je door naar onze toplijst met de beste budgetsmartphones, waar je ook toestellen vindt die deze top 5 niet hebben gehaald.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's