Waarom Google 64-bit verplicht maakt voor alle Android-apps

Wouter Nijsen
20 december 2017, 11:09
2 min leestijd
Waarom Google 64-bit verplicht maakt voor alle Android-apps

Google maakt in een blog bekend dat het 64-bit-versies gaat vereisen van alle Android-apps. Vanaf augustus 2019 worden alleen 64-bit-apps toegelaten tot de Play Store, maar wat betekent dit in de praktijk? We zetten drie vragen en antwoorden op een rij.

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is 64-bit precies?

Nadat Apple eerder dit jaar met iOS 11 32-bit-apps uit de App Store gooide, gaat Google ook stappen zetten om 64-bit-versies van applicaties verplicht te maken. Dat is goed nieuws, want hiermee wil Google zijn mobiele besturingssysteem veiliger maken. Vanaf augustus 2019 zijn app-ontwikkelaars verplicht om ook 64-bit-ondersteuning in te bouwen, en kunnen dus niet alleen een 32-bit-versie aanleveren.

notification dots Android

Door 64-bit wordt het simpel gezegd mogelijk om (zware) rekenopdrachten sneller te verwerken. Bij lichtere apps als WhatsApp en Spotify merk je het verschil niet direct, maar zwaardere fotobewerkingsapps profiteren bijvoorbeeld wel van 64-bit.

Daarnaast is het zo dat 32-bit-apps om minder werkgeheugen en rekenkracht kunnen vragen. 64-bit zorgt er ook voor dat er meer van het werkgeheugen gebruik kan worden gemaakt, doordat er meer in het geheugen opgeslagen kunnen worden. Apps geschreven met 64-bit-code zijn ook sneller en stabieler.

2. Is 64-bit nieuw voor Android?

Nee, sinds Android Lollipop (uit 2014) worden 64-bit-apps al ondersteund. Google verplichtte ontwikkelaars echter nooit om ook van de voordelen van 64-bit gebruik te maken. De zoekgigant treedt dus pas nu ‘strenger’ op, terwijl 40 procent van alle Android-toestellen al met 64-bit overweg kan. Die apparaten kunnen overigens gewoon van 32-bit-apps gebruikmaken. Omdat applicaties om steeds meer rekenkracht vragen, is het voor ontwikkelaars wel tijd om ze updaten met 64-bit-ondersteuning.

3. Verdwijnt 32-bit dan?

Nog niet, 32-bit blijft voorlopig naast 64-bit bestaan. Meer dan de helft van alle Android-telefoons heeft nog geen 64-bit-ondersteuning, wat bijvoorbeeld komt doordat veel mensen nog verouderde toestellen met oude software gebruiken. Wel is het zo dat Google verwacht dat fabrikanten de komende jaren met steeds minder 32-bit-smartphones komen, en ze uiteindelijk helemaal verdwijnen. Door app-ontwikkelaars te dwingen door ook een 64-bit-versie van hun app beschikbaar te maken, voorkomt de zoekgigant dat applicaties straks niet meer bij gebruikers werken.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu