Google aangeklaagd over combinatie ‘Android’ en ‘Nexus’

androids dickDe erfgenamen van de Amerikaanse sciencefictionschrijver Philip K. Dick hebben een aanklacht tegen Google ingediend. Ze zijn van mening dat Google toestemming had moeten vragen om de namen Android en Nexus in één product te gebruiken. Philip K. Dick is niet zomaar iemand: zijn verhaal ‘Do androids dream of electric sheep’ vormde de basis voor de film Blade Runner uit 1982. In het verhaal komen androids (menselijke robots) van het type ‘Nexus’ voor. Het is goed voor te stellen dat Google voor de naamgeving van het eerste eigen Android-toestel inspiratie uit dit verhaal heeft gehaald.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun Android Planet door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!


Dochter Isa Dick Hackett, dochter van de sciencefictionschrijver, heeft Google geen toestemming gevraagd om de twee namen in combinatie te gebruiken. De schrijver zelf is inmiddels overleden: in 1982, het jaar waarin Blade Runner werd uitgebracht. De erfgenamen willen dat Google de twee namen niet langer in combinatie gebruikt. Het Parool citeert een merkrechtdeskundige, die zegt dat de erfgenamen van Dick het lastig krijgen omdat auteursrecht niet direct van toepassing is op één of twee woorden. Dat de twee worden gecombineerd in een boek voorkomen betekent nog niet dat ze er rechten op kunnen uitoefenen. Motorola heeft voor de Droid trouwens wel vooraf een deal gesloten met de maker van de Star Wars-films.

Via: Parool

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.