De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google Agenda-phishing zet gevaarlijke links in je kalender: zo voorkom je het

Wouter Nijsen
18 juni 2019, 13:36
2 min leestijd
Google Agenda-phishing zet gevaarlijke links in je kalender: zo voorkom je het

Meestal verloopt phishing via je email, maar kwaadwillenden hebben ook een manier gevonden om gevaarlijke linkjes in Google Agenda te plaatsen. Zo voorkom je dat jij ook malafide links in je kalender ziet verschijnen.

Google Agenda-phishing ontdekt

Met phishing proberen kwaadwillenden persoonlijke informatie te ontfutselen door neppe uitnodigingen te versturen naar Google Agenda-gebruikers. Net als in phishing-e-mails proberen ze hiermee gebruikers te verleiden om op een linkje te klikken, omdat er zogenaamd een geldbedrag voor hen klaarstaat. Soms wordt er gevraagd om financiële gegevens, zoals creditcardinformatie, in te vullen. De truc werd ontdekt door beveiligingsbedrijf Kaspersky, schrijft Wired.

De truc is extra gevaarlijk, omdat kwaadwillenden bij de uitnodigingen ook reminders kunnen sturen totdat er daadwerkelijk op het malafide linkjes wordt geklikt, of de gebruiker besluit de uitnodiging uit Google Agenda te verwijderen.

Lees ook: Hoe herken je een phishing-e-mail? 6 tips om veilig te blijven

Zo voorkom je het

In Google Agenda staat standaard ingeschakeld dat uitnodigingen – waar dus phishing-links in kunnen staan – automatisch aan je kalender worden toegevoegd. Om te voorkomen dat verkeerde uitnodigingen ook in jouw agenda verschijnen, dien je deze optie uit te schakelen. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

  1. Open Google Agenda in de browser op je pc of Mac (gebruik dus niet de mobiele app);
  2. Klik op het tandwieltje rechtsboven om het menu te openen en kies voor ‘Instellingen’;
  3. Kies links voor ‘Afspraakinstellingen’;
  4. Hier zie je de optie ‘Uitnodigingen automatisch toevoegen’. De functie staat waarschijnlijk bij je ingeschakeld, maar kun je uitzetten door te kiezen voor ‘Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd’.
google agenda phising

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat geweigerde afspraken niet in je Google Agenda blijven staan, om te voorkomen dat je alsnog last hebt van verkeerde uitnodigingen. Doorloop hierboven de volgende stappen:

  1. Ga in de instellingen van Google Agenda naar ‘Opties weergeven’;
  2. Zorg dat ‘Geweigerde afspraken weergaven’ is uitgeschakeld en wacht een seconde totdat de wijzigingen zijn opgeslagen.

Voorkomen is beter dan genezen, ook als het om smartphones gaat. Check daarom onze gids voor het beveiligen van je Android-smartphone voor praktische tips. Daarnaast hebben we tips voor het herkennen van gevaarlijke Android-apps en leggen we uit hoe je ransomware voorkomt en verwijdert.

Bron: Wired
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu