Googles AI helpt artsen beter kanker diagnosticeren

Erwin Vogelaar
3 maart 2017, 19:20
2 min leestijd
Googles AI helpt artsen beter kanker diagnosticeren

Googles deep learning-systemen zijn goed in het diagnosticeren van tumoren. De nauwkeurigheid waarmee Google AI kanker kan spotten is in korte tijd snel vooruit gegaan.

Lees verder na de advertentie.

Google AI kanker

Vroegtijdige diagnosticering van kanker kan van levensbelang zijn, maar mensen zijn beperkt bij het bestuderen van scans waar mogelijke tumoren op te zien zijn. Google’s kunstmatige intelligentie kan dat inmiddels veel beter, via deep learning. Deze technologie begon opvallend genoeg bij de zelfrijdende auto’s van Google.

google ai kanker

Toen Google nog werkte aan de technologie voor autonoom rijdende voertuigen, was het bedrijf ook druk bezig met herkenning van beelden. Auto’s moesten namelijk alles goed kunnen herkennen op de weg, zoals verkeersborden en hoe wegen in elkaar steken. Dit gebeurde via het GoogLeNet-project. Die technologie is nu toegepast op kankerdiagnostiek. Google stelt dat de uitslagen al direct vrij goed waren, maar na het licht aanpassen van het systeem werd Google’s AI zelfs beter dan mensen bij het spotten van tumoren op scans.

Om het systeem te testen werden er afbeelding gepresenteerd aan de AI en aan een ervaren patholoog. Hoewel het in dit geval maar om een enkele dokter gaat, is het verschil toch opvallend. De arts had ongelimiteerde tijd om de afbeeldingen te bestuderen met een nauwkeurigheid van 73 procent als resultaat, terwijl GoogLeNet zonder extra tijd een nauwkeurigheid van 89 procent scoorde.

Google stelt wel dat deze technologie niet mensen zal vervangen. Het nadeel van GoogLeNet is namelijk dat het systeem veel vaker valse positieve resultaten geeft vergeleken met mensen. Dus GoogLeNet geeft vaker de diagnose van kanker, terwijl er niet sprake is van kanker. Het idee is daarom dat GoogLeNet bij vermoeden van kanker de afbeeldingen voorlegt aan een patholoog. De kunstmatige intelligentie kan artsen tevens helpen om een beter beeld te geven van het formaat van een tumor.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: 9to5google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu