De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Waarom niet alle Google Allo-berichten van encryptie voorzien zijn

Thomas Haenen
22 september 2016, 10:35
2 min leestijd
Waarom niet alle Google Allo-berichten van encryptie voorzien zijn

Hoewel Google oorspronkelijk beloofde dat alle berichten met Allo versleuteld verzonden zouden worden, blijkt dat uiteindelijk toch niet helemaal het geval te zijn. Dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Google Allo privacy

Google Allo verstuurt je berichten alleen versleuteld op als ze in de incognitomodus verzonden worden. Hoewel het bedrijf bij de aankondiging van de berichtendienst nog volledige end-to-end-encryptie beloofde, blijkt dat uiteindelijk toch niet het geval. Vroege gebruikers van de app, die nu beschikbaar is, ontdekten dat de Google Allo privacy toch een beetje tegenvalt.

End-to-end encryptie betekent dat alleen jij en je gesprekspartners de berichten die je verstuurt kunnen inzien en lezen. Er is geen derde partij die kan meekijken, en als er data onderschept wordt dan is die zo versleuteld dat anderen er niets aan hebben. WhatsApp is sinds eerder dit jaar voorzien van dergelijke versleuteling en ook Allo zou erover beschikken, zo beloofde Google nog.

Nu blijkt dat berichten tijdens een standaardgesprek in Google Allo geen end-to-end-encryptie geboden wordt. Volgens Google is dat omdat een belangrijk onderdeel van de app anders niet goed kan functioneren. Google Assistant, de virtuele assistent die je bijvoorbeeld kan helpen met het zoeken van restaurants in de buurt of het noteren van een afspraak, kan in elk gesprek opgeroepen worden. Die Assistant wordt via de servers van Google geleid en daardoor moet ook het softwarebedrijf enig geautomatiseerd inzicht hebben in de berichten die je verstuurt.

Dat betekent overigens niet dat al je berichten straks zomaar op straat liggen. De berichten worden opgeslagen op jouw toestel, de telefoon van je gesprekspartner en de servers van Google. Alle drie de opslagplekken zijn voorzien van bescherming, waardoor iemand niet zomaar je gegevens kan inzien. De berichten die je verstuurt via Gmail of Google Hangouts zijn op dezelfde manier beschermd.

Het betekent echter wel dat ook de overheid in theorie toegang kan krijgen tot je berichten. Hoewel Google aangeeft dat het alleen bij hoge uitzonderingen en zeer dringende verzoeken de overheid toegang zal geven, kunnen veiligheidsdiensten in uitzonderlijke gevallen je berichten teruglezen.

Incognitomodus in Allo

Mocht je toch berichten versturen met end-to-end encryptie, dan heeft Google de functie niet helemaal uit Allo gesloopt. In de incognitomodus wordt de Google Assistant gedeactiveerd en kunnen berichten dus wel weer volledig versleuteld worden verzonden. Bovendien kun je er voor kiezen om berichten in deze modus na een vaste periode, bijvoorbeeld na een uur, volledig te laten verdwijnen van jouw toestel én dat van je gesprekspartner. Vervolgens zullen ze echt volledig verwijderd zijn.

Google Allo downloaden

Google Allo is als gezegd nu beschikbaar in de Play Store. De app wordt geleidelijk wereldwijd uitgerold, waardoor nog niet iedereen er mee aan de slag kan. Downloaden kan via onderstaande link.

Download Google Allo in Google Play (gratis)

Lees het laatste nieuws over Allo

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu