Moederbedrijf Google lanceert website voor onderzoekslab X

Gijs Ettes
29 januari 2016, 12:42
2 min leestijd
Moederbedrijf Google lanceert website voor onderzoekslab X

X, het onderzoekslab dat voorheen Google X heette, heeft een eigen website gekregen waar je kunt zien  aan welke projecten gewerkt wordt. Je leest er onder meer over de zelfrijdende auto en het ambitieuze Project Loon.

Lees verder na de advertentie.

Onderzoekslab X krijgt eigen website

Sinds augustus vorig jaar valt Google onder een nieuw moederbedrijf: Alphabet. Sindsdien zijn diverse bedrijfstakken van Google losgekoppeld, waardoor onder meer onderzoekslab X nu een aparte divisie is geworden. De incubator voor zogeheten moonshots (experimentele projecten) heeft eindelijk een eigen website: www.solveforx.com.

Daar lees je over het hoe en waarom van X en over onder meer Project Loon, het ambitieuze initiatief om met behulp van ballonnen, die hoog in de atmosfeer zweven, afgelegen plekken te voorzien van internet. De wifi-ballonnen, die twee keer zo hoog boven de aarde zweven als passagiersvliegtuigen, zijn al sinds 2013 boven Nieuw-Zeeland actief. Eén van de doelen van het project is om ervoor te zorgen dat mensen na een ramp snel online kunnen komen, zodat ze de beschikking hebben over relevante informatie en contact kunnen zoeken met familie en vrienden.

x-website project loon

Een ander project waarover je leest  op de X-website is Makani, dat streeft om schone energie voor iedereen beschikbaar te maken. Met vlieger-achtige windturbines die hoog in de lucht zweven, wordt wind opgevangen en energie gegenereerd. De vliegers kunnen tot wel tien keer de snelheid van de actuele windsnelheid ontvangen en worden de komende tijd uitvoerig getest. Googles Larry Page sluit daarbij niet uit dat er ook vliegers zullen crashen.

X is ook volop bezig met Project Wing, een bezorgsysteem dat gebruikmaakt van drones om pakketjes te bezorgen. De drones kunnen autonoom vliegen en zijn goedkoper, sneller en beter voor het milieu dan de traditionele manier van bezorgen. Ook Amazon experimenteert  momenteel met dronebezorging.

zelfrijdende auto google

Tot slot ontbreekt het zelfrijdende auto-project niet van de X-website. Dit is wellicht het meest succesvolle project, dat sinds 2009 ook op de (openbare) weg test met nagenoeg autonome auto’s. In 2015 maakte Google bekend dat de zelfrijdende auto’s al één miljoen mijl (1,6 miljoen kilometer) hebben afgelegd.

Leestip: waarom de opsplitsing van Google een logische verandering is

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu