De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

4 manieren waarop Google de focus van Android naar Chrome verschuift

Erwin Vogelaar
15 oktober 2018, 10:46
3 min leestijd
4 manieren waarop Google de focus van Android naar Chrome verschuift

Google legt de laatste tijd steeds minder focus op Android en steeds meer op Chrome. Deze vier dingen vallen op.

Lees verder na de advertentie.

Hoe Google Android en Chrome benoemt

De afgelopen periode valt er iets op: Google legt minder de nadruk op Android, en steeds meer op Chrome. Nu heeft Google wel vaker vreemde buien als het gaat om naamgeving en de focus voor zijn producten, maar deze nieuwe trend is wel heel opvallend.

1. Made by Google 2018: waar was Android?

Tijdens het Made by Google 2018-evenement heeft Google geen enkele keer Android genoemd. Het bedrijf houdt natuurlijk zijn Google I/O-evenement voor software en het Made by Google-evenement voor hardware, maar toch is het opvallend dat Google zijn eigen platform niet noemde.

De Pixel 3 is bijvoorbeeld de “beste camera in een behulpzame telefoon” en de Pixel Slate kan “apps uit de Play Store downloaden”. De naam Android wordt duidelijk ontweken. Heb je het evenement gemist? Lees dan alles terug in onze Made By Google round-up. Helaas komt de nieuwe Google-hardware niet naar Nederland.

2. Pixel Slate: geen Android-tablet meer

Met de Pixel Slate laat Google zien echt klaar te zijn met Android-tablets. De nieuwe tablet, die met een los verkrijgbaar toetsenbord verandert in een laptop, draait op Chrome OS. Dit besturingssysteem draait volledig om browser Chrome, terwijl je dus ook toegang krijgt tot de Play Store.

3. Meer tijd besteden in Chrome

In de Chrome-app voor Android wordt nu een nieuwe functie getest die je zelf ook kunt activeren. Hiervoor ga je naar een nieuwe tab in Chrome op Android en typ je ‘chrome://flags’. Vervolgens zoek je naar ‘Explore websites’ en kies je voor ‘enable’. Heb je Chrome opnieuw opgestart, dan zie je direct het verschil bij het openen van een nieuwe tab.

De focus ligt nu plots op verkennen. Zo staan er verschillende categorieën, waar je in kunt duiken om nieuwe websites te ontdekken. Daarnaast worden er artikelen voor je aangeraden. Vooralsnog wordt Chrome op Android voornamelijk gebruikt om iets gericht op te zoeken, maar Google wil duidelijk dat we meer tijd in de app besteden en op ontdekking gaan.

google android en chrome

Download Google Chrome in Google Play (gratis)

4. Nieuwe Chromecast

Voorheen hadden de Chromecasts een duidelijk Chrome-logo op het apparaatje. Op de nieuwste versie staat alleen een Google-logo. Hiermee laat Google zien dat dit geen Chrome-product is, maar een Google-product dat logischerwijs op Chrome draait. Ook de andere nieuwe hardware, zoals de Google Home Hub, draait op software dat van het Chrome-team komt, en niet op Android.

Waarom?

Het is niet helemaal duidelijk waarom Google hiervoor kiest. Er zijn wel verschillende redenen voor te bedenken. Bijvoorbeeld omdat Chrome een groter platform is dan Android. Chrome wordt op Android-toestellen, iOS-toestellen, pc’s, Mac’s en dus Chrome OS gebruikt. Daarnaast wordt Android nog vaak met negativiteit geassocieerd, bijvoorbeeld door de trage updates. De reputatie van Chrome is, afgezien van het soms heftige RAM-gebruik, vrij goed.

We weten al een tijdje dat Google werkt aan Fuchsia, een nieuw besturingssysteem dat Android op termijn vervangen. Is het bedrijf nu al bezig om de naam Android uit te faseren?

We zijn benieuwd wat jij denkt. Laat van je horen in de reacties onder dit artikel.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu