De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Waarom Google stopt met het maken van Android-tablets

Thomas Haenen
21 juni 2019, 9:43
2 min leestijd
Waarom Google stopt met het maken van Android-tablets

Google ziet weinig brood meer in het maken van nieuwe Android-tablets, zo heeft een topman laten weten. Het bedrijf heeft geen tablets meer in ontwikkeling.

Lees verder na de advertentie.

Ontwikkeling Google Android-tablets gestopt

“De geruchten kloppen: het hardwareteam van Google focust vanaf nu volledig op het bouwen van nieuwe laptops,” zo laat Rick Osterloh weten op Twitter. Osterloh is het hoofd van Googles hardwareteam en reageerde op geruchten dat het bedrijf geen tablets meer in ontwikkeling heeft. De Pixel Slate, die vorig jaar verscheen, is de laatste Android-tablet die de fabrikant heeft uitgebracht.

De Pixel Slate werd slechts uitgebracht in een klein aantal landen en is officieel niet in Nederland verschenen. Het 2-in-1-apparaat kon zowel als tablet en als laptop worden gebruikt, dankzij het meegeleverde toetsenbord. Google zegt dat de Pixel Slate gewoon ondersteund blijft, en de komende jaren updates voor blijven verschijnen. Een nieuw model is echter niet meer in de maak.

De koerswijziging is vrij recent gemaakt, zo claimt ComputerWorld. De site zegt van bronnen te hebben vernomen dat Google tot voor kort twee kleinere Android-tablets in de maak had. Alle plannen voor deze nieuwe apparaten werden echter recentelijk geschrapt, zodat het team zich kan focussen op het ontwerpen van laptops.

Overigens verandert er niets aan de ontwikkeling van nieuwe Android-smartphones door Google. De Pixel-toestellen worden namelijk door een ander team gemaakt. Dat team bracht onlangs al de Pixel 3a uit en werkt nu hard aan de Pixel 4.

Weinig liefde voor Android-tablets

Bezitters van Android-tablets van andere fabrikanten hoeven zich weinig zorgen te maken: ook die worden gewoon ondersteund, aldus Osterloh. “Android- en Chrome OS-teams zijn 100 procent committed op de lange termijn om samen met onze partners de allerbeste tablets te maken voor alle soorten consumenten.”

In de praktijk is de tabletversie van Android al jaren nauwelijks verbeterd. Samsung en Huawei zijn de enige grote fabrikanten die nog regelmatig nieuwe tablets uitbrengen. LG, Acer, Sony en andere fabrikanten zijn jaren geleden gestopt met de ontwikkeling van nieuwe Android-tablets. Terwijl Google de markt alsmaar verder laat verstoffen, ziet Apple er wel brood in. Het bedrijf presenteerde onlangs iPadOS, een variant van iOS gericht op grotere schermen. iPadOS maakt het makkelijker om te multitasken, met meerdere apps naast elkaar.

Wil je Android op een groter scherm, dan ziet Google liever dat je voor een laptop met ChromeOS kiest. Dat besturingssysteem ondersteunt sinds enkele jaren ook veel Android-apps. Recente versies van ChromeOS hebben de focus op productiviteit gelegd, zodat je meer met je laptop kan doen. Waar Apple daarvoor zowel iPads als MacBooks heeft, ziet Google weinig in het optimaliseren van Android voor tablets.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu