Op deze 3 manieren wil Google Android TV verbeteren

Rens Blom
1 mei 2019, 12:45
3 min leestijd
Op deze 3 manieren wil Google Android TV verbeteren

Hoewel Android TV niet zo vaak in het nieuws is, gaat het volgens Google erg goed met het besturingssysteem voor tv’s. Het aantal apps en gebruikers neemt flink toe, en dus is het tijd om Android TV in 2019 te verbeteren. Er komen drie grote vernieuwingen aan.

Lees verder na de advertentie.

‘Android TV steeds populairder’

In een interview met TechHive zegt Shalini Govil-Pai, Google’s baas van Android TV, dat het besturingssysteem de volle aandacht van het bedrijf krijgt. ‘We zetten ons beste beentje voor’, aldus de topman. Onder andere Sony, Philips, TCL en Xiaomi verkopen tv’s met Google’s Android TV-software. Volgens Google neemt het aantal verkochte Android TV’s – en dus het aantal gebruikers – toe. Exacte cijfers houdt het bedrijf echter voor zich.

Govil-Pai zegt wel dat er nu vijfduizend apps beschikbaar zijn voor Android TV. Een jaar geleden waren dat er drieduizend. Om die groei vast te houden, pakt het bedrijf uit met enkele opvallende verbeteringen.

1. Apps worden beter

Google is in gesprek met grote appmakers om de kwaliteit van Android TV-apps te verbeteren. Veel apps die je nu kan downloaden op je slimme tv, werken niet optimaal en/of zien er niet fraai uit. Dat is vooral storend bij games en video-apps. Welke apps er verbeterd worden en wanneer dit moet gebeuren, wil Google niet zeggen. Een woordvoerder meldt alleen dat halverwege de zomer de officiële Amazon Prime Video-app beschikbaar komt voor Android TV. Dit is bijzonder omdat Google en Amazon elkaars producten en diensten regelmatig boycotten.

→ Lees ook: waarom Amazon en Google de strijdbijl begraven

2. De Play Store krijgt een make-over

De vijfduizend apps voor Android TV staan in de Play Store. Volgens critici is de tv-versie van de appwinkel niet gebruiksvriendelijk en is het bijvoorbeeld lastig om nieuwe, minder bekende apps en games te ontdekken. Veel gebruikers installeren slechts een handvol apps als Netflix en laten de Play Store vervolgens links liggen. Zonde, zegt ook Google. Het bedrijf werkt aan een update die de Play Store ‘visueel aantrekkelijker’ moet maken. Apps krijgen bijvoorbeeld een videopreview zodat je als gebruiker snel een idee hebt van de werking van de app.

Google wil graag meer tv-apps in de Play Store. Als dat lukt, gaat het bedrijf zich inzetten voor meer fitness-apps, educatieve apps en games.

3. Nieuwe Android TV-hardware op komst

De meest interessante vernieuwing is dat Google binnenkort nieuwe Android TV-hardware uitbrengt. Om wat voor producten het gaat, is nog niet duidelijk. De afgelopen jaren verschenen er onder andere mediaspelers met Android TV ingebouwd, die je kon aansluiten op je ‘domme’ tv. Het idee van de razend populaire Chromecast, maar dan met een afstandsbediening en opslaggeheugen om apps en games op te slaan.

Volgens Govil-Pai maakt Google op ontwikkelaarsconferentie I/O meer bekend over de nieuwe Android TV-producten. Google I/O start op 7 mei. In de herfst wordt nog meer apparatuur verwacht. Google wil niet zeggen of het zelf hardware gaat uitbrengen of dat de producten afkomstig zijn van merken als Nvidia en JBL die Android TV al een tijdje ondersteunen. Mogelijk is OnePlus een kanshebber; dat bedrijf zegt immers aan een eigen smart tv te werken.

Lees het laatste nieuws over Android TV

Bron: TechHive
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu