De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google Android wordt grotendeels open source

Redactie
3 juni 2008, 15:23
1 min leestijd

Google heeft bevestigd dat alles van het Android-platform, Google’s smartphoneplatform, open source zal worden.

Lees verder na de advertentie.

Google maakt geen uitzonderingen bij het vrijgeven van Android’s broncode: alles zal beschikbaar komen onder een bekende opensource-licentie, ook platformcomponenten en bibliotheken om Android naar een ander apparaat te porteren. Opvallend is dat ook de multimediabibliotheken open source zullen worden, iets dat traditioneel altijd gesloten bleef.

Google zal de “Apache Software License v2” (ASLv2) gebruiken voor alle broncode, met uitzondering van gevallen waar dit niet mogelijk is. De twee uitzonderingen waarbij een andere licentie gebruikt gaat worden zijn:

  1. Software die al open source is zal zijn eigen opensource-licentie behouden. Een voorbeeld is het gebruik van de GPL-licentie voor de veranderingen aan de Linux-kernel.
  2. Alles wat te maken heeft met de Eclipse-ontwikkelomgeving, zoals de “Android Development Tools plugin”, zal onder de “Eclipse Public License” beschikbaar komen.

Wat niet open source wordt
Google heeft de ASLv2 gekozen zodat OEM’s de vrijheid hebben om elke licentie naar keuze op hun versie van de software te plakken. De ASLv2 staat namelijk toe dat de code closed source gebruikt wordt. Het is dus goed mogelijk dat enkele OEM’s closedsource-applicaties zullen bundelen bij hun Android-telefoons.

Google zelf zal ook enkele applicaties die bovenop Android kunnen draaien closed source houden, zoals de GMail-applicatie. Google zegt dat dit puur om de API gaat, ze willen deze API nog niet vrijgeven. De broncode kan altijd later nog beschikbaar komen.

Bron.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu