De Samsung Galaxy S24 Ultra nu met de Galaxy Watch6 LTE cadeau!

Google laat je volgend jaar andere zoekmachine instellen in Android: zo werkt het

Wouter Nijsen
2 augustus 2019, 9:40
1 min leestijd
Google laat je volgend jaar andere zoekmachine instellen in Android: zo werkt het

Vanaf volgend jaar wordt het mogelijk om in Android een andere standaard zoekmachine in te stellen. Google legt in een blogpost uit hoe het gaat werkten.

Lees verder na de advertentie.

Zoekmachines in Android

Wanneer je vanaf volgend jaar een nieuwe Android-telefoon instelt, krijg je in het beginscherm de keuze om een andere zoekmachine te kiezen. Die vervangt dan Google als zoekmachine in de widget op het homescreen, en is tevens de standaard zoekmachine in Chrome. Belangrijk om te weten is dat je na het instellen altijd op een later moment nog een andere zoekmachine kan kiezen.

Het verschilt per land welke vier zoekmachines er tijdens het instellen verschijnen. Op de screenshot hiernaast zijn dat bijvoorbeeld Qwant, Ecosia, Google en Yahoo. Een vereiste is dat de zoekmachines een gratis app in de Play Store moeten hebben. Daarnaast moeten de zoekmachines logischerwijs de taal ondersteunen van de landen waar ze actief zijn. Google werkt met een biedingssysteem en zoekmachines kunnen betalen om in het instelscherm te verschijnen.

Machtsmisbruik van Google

In juli vorig jaar kreeg Google een miljardenboete van de Europese Commissie vanwege machtsmisbruik. Google verplichtte smartphonefabrikanten namelijk om zijn eigen apps mee te leveren op Android-toestellen. Smartphonefabrikanten die dat niet wilden, werden door Google benadeeld. Ze mochten bijvoorbeeld niet de Play Store op hun smartphones installeren.

De Europese Commissie oordeelde dat dit niet mag: fabrikanten zijn vrij om bepaalde apps niet vooraf te installeren en mogen ook eigen apps meeleveren. Google heeft zijn (strenge) contracten daarom aangepast en biedt Europese Android-gebruikers langzaam meer keuzevrijheid.

Eerder dit jaar voerde Google al een belangrijke verandering door. Gebruikers krijgen – wanneer ze de Play Store voor het eerst openen – de optie om aanvullende zoek-apps en browsers te downloaden en installeren.

Het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu