Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Update: Google ontslaat medewerker die anti-diversiteit manifest schreef

Erwin Vogelaar
8 augustus 2017, 9:16
2 min leestijd
Update: Google ontslaat medewerker die anti-diversiteit manifest schreef

Een medewerker van Google heeft een anti-diversiteit manifest geschreven van tien pagina’s lang. In het document schrijft de software ontwikkelaar hoe vrouwen minder geschikt zijn voor de techindustrie.

Lees verder na de advertentie.

Update: Google heeft de medewerker, waarbij het gaat om programmeur James Damore, inmiddels ontslagen. Hoewel Google niet wil reageren op het ontslag, heeft ceo Sundar Pichai in een interne e-mail aan medewerkers laten weten dat het geschreven manifest haaks staat op de gedragsregels van het bedrijf. Hieronder vind je het oorspronkelijke artikel, met een link naar het volledige manifest.

Google anti-diversiteit document

Een medewerker van Google heeft een document geschreven over de focus op diversiteit binnen het bedrijf. Dit manifest werd via het interne netwerk van Google en via Google+ gedeeld. Gizmodo heeft het tien pagina’s tellende document in handen gekregen.

Het document gaat over de rol van vrouwen binnen het bedrijf. De schrijver stelt dat vrouwen ondergerepresenteerd zijn op de werkvloer, maar dat dit niet komt door enige vorm van seksisme. Het komt volgens de software-ontwikkelaar doordat vrouwen psychologisch anders zijn dan mannen.

google anti-diversiteit

De schrijver stelt dat vrouwen zich gemiddeld meer richten op gevoelens en esthetiek en minder op ideeën. Ook zouden vrouwen vergeleken met mannen meer interesse hebben in mensen dan dingen. Mannen daarentegen hebben een sterkere drijfveer voor status. Dit verklaart volgens de schrijver de scheve verhoudingen binnen het bedrijf.

Daarom vindt de schrijver het niet terecht dat Google projecten heeft om specifiek vrouwen te onderwijzen voor de techindustrie. Ook vind de schrijver dat bij het aannemen van nieuwe mensen er minder op diversiteit gelet moet worden. Het volledige manifest is te lezen op de website van Gizmodo.

Reactie van Google

Een maand geleden heeft Google Danielle Brown aangesteld als Vice President of Diversity Integrity & Governance. In een memo aan alle werknemers, die Motherboard in handen heeft gekregen, stelt Brown dat werknemers bij Google zich veilig moeten voelen om hun mening te uiten. Maar deze discussie moet wel passen bij de principes van gelijke werkgelegenheid, het beleid en de anti-discriminatiewetten.

In het manifest stelt de schrijver namelijk dat andere werknemers bang zijn om over dit onderwerp te praten, vanwege de cultuur binnen het bedrijf en de angst om ontslagen te worden.

Brown stelt dat het manifest incorrecte veronderstellingen doet over gender en dat diversiteit en inclusiviteit een fundamenteel onderdeel zijn van de waarden en cultuur van Google.

Google heeft de afgelopen tijd wel veel kritiek gehad, omdat het bedrijf cijfers achterhoudt over of vrouwen onderbetaald krijgen. Verschillende Google-medewerkers hebben via Twitter hun mening over het manifest gedeeld.

https://twitter.com/rakyll/status/893286714961141760
https://twitter.com/sadams007/status/893610858193997825

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu