‘Google gaat Lite Mode toevoegen aan zoek-app’

Thomas Haenen
19 oktober 2016, 8:54
2 min leestijd
‘Google gaat Lite Mode toevoegen aan zoek-app’

De Google-app wordt mogelijk binnenkort voorzien van een Lite Mode. Deze modus moet het dataverbruik van de app fors terugbrengen.

Lees verder na de advertentie.

Google-app Lite Mode

In de broncode van de Google-app zijn verwijzingen te vinden naar een Lite Mode, zo ontdekte Android Police. Vooralsnog is de functionaliteit enkel in de code te vinden, maar het suggereert dat Google de functie op korte termijn beschikbaar gaat maken voor iedereen.

Google-app Lite Mode

Volgens een beschrijving die ook in de broncode staat, zorgt Lite Mode ervoor dat pagina’s in de app er simpeler uitzien. Daarmee worden ze sneller geladen en verbruiken ze minder data. Een soortgelijke functie zit sinds kort al in de Google Nieuws & Weer-app. Activeer je de Lite Mode in deze app, dan worden er veel minder afbeeldingen getoond. Ook wordt de app minder vaak bijgewerkt op de achtergrond.

Gebruikers kunnen de functie op ieder moment aan- en uitzetten, maar kunnen ook voor een automatische optie kiezen. Lite Mode wordt dan automatisch ingeschakeld als de mobiele internetverbinding traag is.

De functie is vooral bedoeld voor opkomende landen, waar het mobiele internet een stuk minder snel is en databundels vaak erg klein zijn. Google zet de laatste maanden steeds meer stappen om zijn diensten aantrekkelijk te maken voor die landen. Andere ontwikkelaars doen daar graag aan mee: zo zijn er inmiddels Facebook Lite en Messenger Lite, datavriendelijke apps voor India en andere opkomende landen.

Hoe werkt Lite Mode?

Hoe de Google-app Lite Mode precies gaat werken is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt waarschijnlijk dat in ieder geval de Google Now-functionaliteit beperkt zal worden. Deze dienst toont automatisch relevante informatie op basis van je zoekopdrachten en locatie, maar verbruikt daarbij data op de achtergrond.

In theorie kan Google er ook voor kiezen om de zoekresultaten aan te passen voor Lite Mode-gebruikers. Het bedrijf zou bijvoorbeeld alleen pagina’s met weinig of geen afbeeldingen kunnen tonen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu