De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

3 redenen waarom de Google-apps zo belangrijk zijn

Redactie
21 juli 2015, 19:12
4 min leestijd
3 redenen waarom de Google-apps zo belangrijk zijn

Google is de afgelopen jaren druk bezig met eigen Android-apps uit te brengen die door iedereen kunnen worden geïnstalleerd, variërend van de klok-app tot de Google Now Launcher. Maar waarom eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

De officiële Android-apps van Google zijn apps als  Google Maps, Gmail en Google Agenda. Deze staan voorgeïnstalleerd op je Android-toestel, omdat fabrikanten akkoord moeten gaan met de voorwaarden van Google om Android te mogen gebruiken. Maar een groot gedeelte apps die normaliter alleen op Nexus-toestellen waren te vinden, zoals de klok of de launcher, worden plotseling in Google Play uitgebracht waardoor iedereen ze kan downloaden en gebruiken. Een slimme tactiek van Google, waarmee het bedrijf drie verschillende resultaten wil boeken.

1. Google wil de controle houden

Android is eigendom van Google, maar wel geheel opensource en door iedereen te gebruiken en distribueren. Zo maakt Amazon gebruik van een speciale Android-versie zonder Google-apps of -api’s, die op hun Kindle-tablets wordt gebruikt. Andere bedrijven, zoals veel Chinese fabrikanten, gebruiken Android zonder Google-toevoegingen om smartphones en tablets te verkopen. Dat mag allemaal: zolang bedrijven  geen Google-diensten – van apps tot api’s – gebruiken, mogen zij met Android doen wat ze willen.

Het opensourceproject van Android, genaamd Android Open Source Project, werd met verschillende standaard-apps geleverd, zoals de telefoon-, agenda- en klok-app. Dit zijn apps die niet direct iets met Google te maken hebben, maar gewoon op elke smartphone beschikbaar zouden moeten zijn. Google heeft deze apps voor een lange tijd bijgehouden en geüpdatet, maar werkt nu aan zijn eigen Google-varianten. Denk bijvoorbeeld aan de telefoon-app van Google, Chrome-browser en de Google Camera.

appps2

De Google-apps zijn echter closed-sourced en kunnen niet door anderen worden gebruikt. Wil je als fabrikant de Chrome-browser op Android gebruiken? Dan zul je moeten gehoorzamen aan Google. Daarmee zorgt Google ervoor dat zijn positie binnen Android verstevigt; het maakt hun apps zo belangrijk en zet de ontwikkeling van de opensource-varianten stop, waardoor fabrikanten wel moeten kiezen voor de Google-versie van Android.

2. Google wil Android uniformer maken

Android ziet er op bijna elk toestel anders uit. Alle grote fabrikanten passen Android aan, maar de Google-apps worden niet aangepast. Dat mag niet van Google, en met een reden: de internetgigant wil dat zijn apps uniform ogen. Herkenbaar. Apps moeten op eenzelfde manier werken en gebruikers moeten op een logische en overzichtelijke manier door de apps kunnen navigeren. Daar dragen de Google-apps enorm aan bij, omdat veel Android-bezitters gebruikmaken van de apps.

Android ziet er bijna op elk toestel anders uit

Nu Google langzaamaan ook andere standaard-apps uitbrengt, zoals een klok-app of de launcher, probeert Google daadwerkelijk de hele Android-ervaring uniformer te maken. Dergelijke apps worden niet standaard meegeleverd met Android-smartphones, maar gebruikers hebben wel de mogelijkheid om eigenhandig deze apps te installeren. Hiermee geeft Google Android-gebruikers de optie om standaard-apps van de fabrikant van hun smartphone of tablet te vervangen door een alternatief van Google, en Android meer als één geheel te laten aanvoelen.

3. Google wil een betere ervaring bieden

Eerlijk is eerlijk: Google heeft een team in dienst van de beste ontwerpers en ontwikkelaars die samen aan apps werken. Als je veel van Google-diensten gebruikmaakt, is een Android-smartphone ook een hele goede keuze omdat de apps vlekkeloos met elkaar samenwerken. Door steeds meer standaard-apps als een officiële Google-app uit te brengen, kan Google ook aan mensen zonder Nexus-toestel de beste ervaring bieden. Want volgens hen is hun klok-app, launcher of foto-app de beste. En toegegeven; ze zijn ook allemaal goed en vormen bij ondergetekende de standaard-apps.

materialdesign-1

Uiteindelijk wil Google door al deze apps uit te brengen een ecosysteem ontwikkelen waarmee het snel en gemakkelijk updates kan uitvoeren, zonder dat eerst de firmware moet worden geüpdatet. Daarnaast biedt het Android-gebruikers de mogelijkheid om de Google-ervaring te krijgen, ook als zij geen Nexus-toestel hebben. Want zowel Google als Android-gebruikers zien nog te vaak lelijke interfaces die oubollig en saai overkomen. En dat is geen goede reclame voor Android als platform.

Van bijna alle standaard-apps  is nu een Google-variant beschikbaar: bijvoorbeeld van de camera, foto-app, launcher, klok, het toetsenbord en de browser. De app die nog mist? De telefoon-app, die door de ingebouwde nummerherkenning zeer fijn werkt, en de contacten-app. Als deze ook in Google Play staan, kun je op een simpele manier de Google-ervaring op je Android-device krijgen; precies wat Google wil.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu