Opinie: Apple streeft Google voorbij op het gebied van augmented reality

Erwin Vogelaar
22 juni 2017, 21:12
3 min leestijd
Opinie: Apple streeft Google voorbij op het gebied van augmented reality

Augmented reality (ar) is de toekomst en Google heeft zijn voorsprong ingeleverd aan Apple. Dat is mede te wijten aan de manier waarop Android werkt.

Lees verder na de advertentie.

Google AR en de toekomst

Google was er vroeg bij met augmented reality. Terwijl de rest van de industrie zich nog blind aan het staren was op vr, was Google naast Cardboard en Daydream ook al in de weer met ar-platform Tango. Toch is dit weinig meer in het nieuws geweest.

Het gebeurt wel eens dat een museum Tango ondersteunt, waardoor je met een smartphone meer informatie over de aanwezige kunst te zien krijgt. Daarnaast speelt Tango met mogelijkheden voor thuis, zoals meubels virtueel plaatsen en rondlopen met een virtuele puppy. De vooruitgang die Google met Tango boekt zag er veelbelovend uit, totdat Apple met ARKit om de hoek kwam kijken.

Augmented reality is de toekomst

Hoewel virtual reality nu in de mode is, gaat augmented reality de wereld echt veranderen. Er zijn oneindige mogelijkheden om de echte wereld te verbeteren met virtuele elementen. Dat gaat natuurlijk veel verder dan een Pikachu op straat of het plaatsen van een virtuele bank of tafel.

google ar

Augmented reality kan het leven interessanter, mooier en zelfs veiliger maken. Denk aan actuele verkeersinformatie op je bril of autoraam als je aan het rijden bent, duidelijke instructies met pijlen als je iets repareert, extra informatie als je een plant in de natuur tegenkomt enzovoorts.

We zien op dit moment nog maar de eerste stappen van deze technologie, maar het kan niet anders dan dat ar de toekomst is. Daarom is het opvallend dat Apple met ARKit Google razendsnel heeft ingehaald.

Apples ARKit is indrukwekkend

ARKit is Apples framework voor augmented reality. Hiermee krijgen app-makers alles wat ze nodig hebben om apps met augmented reality te maken. Het betreft bijzonder indrukwekkende technologie die veel verder gaat dan wat we tot nu toe met Tango hebben gezien. Objecten in de wereld blijven uitstekend op hun plek staan en zelfs de belichting klopt.

https://youtu.be/jAsxW5YtWrM

Wat ARKit echter veel indrukwekkender maakt dan Tango, is voor hoeveel mensen het beschikbaar zal zijn. Zodra iOS 11, de nieuwste versie van Apples mobiele besturingssysteem, komende herfst lanceert, werkt ARKit op de iPhone 6S, iPad Pro en alle toestellen die daarna zijn verschenen.

En omdat ARKit nu al beschikbaar is voor ontwikkelaars, zijn er bij de launch direct een stapel apps verkrijgbaar waardoor gebruikers daadwerkelijk wat te doen hebben. Denk aan een app van IKEA.

De problemen van Googles Tango

Tango kan nooit op deze manier van de grond komen, door de manier waarop Android werkt. Er zijn namelijk gewoonweg te weinig toestellen die Tango ondersteunen. In musea worden bijvoorbeeld toestellen geleend aan bezoekers om gebruik te maken van Tango.

Googles versie van augmented reality is hierdoor leuk voor uitstapjes, maar niet interessant als platform. Ontwikkelaars worden niet geprikkeld om tijd en geld in augmentedrealityervaringen voor Tango te steken. Dit in tegenstelling tot ARKit.

google ar

De stappen die worden gezet rond deze technologie zijn groot en de ontwikkelingen gaan snel. Maar omdat Apple nu al zover voor staat, kan Google weinig beginnen. Augmented reality is te veel van hardware afhankelijk en door de wildgroei aan Android-toestellen wordt het platform nooit zo groot als op iOS. Is augmented reality inderdaad de toekomst, dan heeft Google een probleem.

Daarom moeten we voor augmented reality op Android niet onze ogen op Google, maar op Samsung richten. Die fabrikant heeft al laten zien virtual reality te snappen en de eerste stappen zijn al gezet om via Gear VR ook augmented reality mogelijk te maken. Laat die Gear AR maar komen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu