Deze 5 dingen moet je weten over Googles plannen voor AR en VR

Erwin Vogelaar
18 mei 2017, 19:39
2 min leestijd
Deze 5 dingen moet je weten over Googles plannen voor AR en VR

Tijdens Google I/O 2017 heeft Google op donderdag een aparte presentatie gehouden over de toekomst van zijn digitale realiteiten. Op deze manier gaat Google AR en VR verbeteren in 2017.

Lees verder na de advertentie.

Google VR en AR op Google I/O 2017

Tijdens de keynote van Google I/O 2017 onthulde Google al zijn plannen voor een zelfstandige vr-bril van Daydream. In een aparte presentatie geeft het bedrijf meer informatie over zijn ideeën rondom virtual reality en augmented reality in het komende jaar. Dit zijn de hoogtepunten.

1. Daydream 2.0 voegt Google Cast toe

De software van Daydream gaat er op vooruit met een flinke update, zowel voor de huidige Daydream-brillen als de zelfstandige brillen die later komen. Zo wordt Android O volledig zichtbaar in VR. Bijvoorbeeld als je notificaties krijgt. Ook kun je reageren op deze notificaties zonder je bril af te zetten.

Daarnaast komt Google Cast naar Daydream. Dit betekent dat je beelden van je bril naar de televisie kunt sturen, zodat anderen mee kunnen kijken. Ook wordt het mogelijk om beelden van je vr-ervaring op te nemen als screenshots en video’s om deze vervolgens te delen op social media. Daydream 2.0 komt later dit jaar.

google ar en vr

Google heeft Suerat geïntroduceerd, een nieuwe tool om prachtige graphics op een mobiele vr-bril te realiseren. Dit kan, omdat deze tool een gesimplificeerde versie van complexe virtuele werelden maakt, terwijl het voor de kijker er nog net zo mooi uitziet. Hierdoor is het mogelijk om de kwaliteit van vr-beelden op Oculus Rift en HTC Vive te realiseren op een Daydream-bril. Sterker nog: met deze technologie zijn de mooiste filmbeelden zelfs om te zetten naar een soepele ervaring op een mobiele vr-bril.

3. Volledige Chrome-browser wordt bruikbaar in VR

Google is druk bezig met WebVR, een manier om virtual reality-ervaringen via de browser aan te bieden. Later dit jaar is de volledige Chrome-browser in VR te bekijken en te gebruiken. Dit ziet eruit alsof je de browser op je Android-toestel gebruikt, maar dan uiteraard met een breder scherm. Zo kun je soepel tussen WebVR-ervaringen wisselen.

4. Kijk samen met anderen naar YouTube

YouTube VR krijgt later dit jaar een update, zodat je samen naar video’s kunt kijken. Het idee is dat je als avatars in een soort kanaal binnenstapt waar een video afspeelt. Je eigen avatar is uiteraard naar eigen wensen aan te passen. Vervolgens kun je met elkaar de video bekijken en ondertussen praten over wat je ziet.

google ar en vr

5. Augmented reality komt naar je browser

Net als virtual reality met WebVR komt ook augmented reality naar de Chrome-browser. Dit betekent dat websites een AR-ervaring kunnen aanbieden, zonder dat jij een losse app hoeft te downloaden. Denk bijvoorbeeld aan een webwinkel die je zijn producten laat uittesten, door ze digitaal in je huis te plaatsen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu