Google brengt ARCore en Google Lens officieel uit: dit moet je weten

Michel van 't Klaphek
23 februari 2018, 19:19
2 min leestijd
Google brengt ARCore en Google Lens officieel uit: dit moet je weten

Google heeft de eerste, officiële versie van ARCore uitgebracht voor enkele Android-vlaggenschepen. Ook is Google Lens per direct beschikbaar voor alle toestellen.

Lees verder na de advertentie.

Google ARCore gelanceerd

Google heeft vandaag de eerste versie van ARCore vrijgegeven. Na een succesvol verlopen bèta is de tegenhanger van Apples ARKit nu beschikbaar voor onder meer de Google Pixel-smartphones, Samsung Galaxy S8, S8 Plus, Note 8, LG V30 en OnePlus 5. Naar verluidt wordt het augmented reality-platform ook beschikbaar voor de Samsung Galaxy S9 en S9 Plus, die op 25 februari worden gepresenteerd.

Met augmented reality plaats je virtuele objecten in de ‘echte’ wereld. Het meest bekende voorbeeld hiervan is waarschijnlijk Pokémon GO, dat in de zomer van 2016 een grote hit was. Zo kun je via het scherm van je telefoon een Pokémon onder een boom zien schuilen, waarna je hem vervolgens kunt vangen. Bij de IKEA-app kun je bijvoorbeeld kijken hoe bepaalde meubels in jouw interieur passen.

Ook interessant: Deze toffe voorbeelden laten zien wat er met ARCore mogelijk is

Volgens Google heeft ARCore een streepje voor op ARKit. Daar waar het platform van Apple enkel objecten op grote horizontale en verticale oppervlakken kan plaatsen, zoals een muur of een vloer, is ARCore meer verfijnd. Zodoende kun je bijvoorbeeld objecten in de palm van je hand weergeven.

Momenteel kunnen ruim 100 miljoen Android-smartphones overweg met de techniek. Google is daarnaast in gesprek met grote telefoonfabrikanten zoals Huawei, HMD Global (Nokia) en Samsung om dit aantal in de toekomst omhoog te schroeven.

Google Lens: zoeken met je camera

Daarnaast rolt Google Lens uit voor alle Android-smartphones als onderdeel van de foto-app. Eerder was de functie al beschikbaar voor de Pixel-toestellen. De beeldherkenningssoftware herkent objecten uit de echte wereld en werkt samen met de Google Assistant, die in 2018 Nederlands gaat praten. Google Lens is te omschrijven als een zoekmachine voor je camera.

Wanneer je je toestel bijvoorbeeld op een schilderij richt, vertelt Google Lens je naar welk kunstwerk je kijkt, en geeft direct aanvullende informatie, zoals de schilder. Ook herkent hij filmposters, landschappen en monumenten en bijvoorbeeld bloemen. Je kunt ervoor kiezen om deze informatie aan je te laten voorlezen, door middel van de Assistant-app.

Lees meer Google-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu