Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google Assistant werkt straks mogelijk ook in andere apps

Thomas Haenen
29 augustus 2017, 10:50
2 min leestijd
Google Assistant werkt straks mogelijk ook in andere apps

De Google Assistant wordt met Android 8.0 (Oreo) een stukje slimmer. De stemgestuurde assistant kan ook in andere apps worden geïntegreerd.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistant Android 8.0-update

Begin dit jaar werd de Google Assistant uitgerold naar vrijwel alle Android-smartphones. Staat je toestel op de Engelse taal, dan kun je door de homeknop ingedrukt te houden een vraag aan de assistent stellen. Hoewel deze ondersteuning biedt voor een groot aantal vragen en verzoeken, is Google van plan de functionaliteit verder uit te breiden. Andere apps kunnen de assistent straks ook gebruiken, zo ontdekte XDA-Developers.

In de broncode staan verwijzingen naar de nieuwe feature. Onder het commando ‘startVoiceActivity’ staat nu ‘Intent.FLAG_ACTIVITY_NEW_TASK’. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat je straks in een app taken kan laten uitvoeren met je stem.

google assistant Google IO 2017

Daarmee volgt Google onder andere het voorbeeld van Samsung Bixby. De Galaxy S8-stemassistent werkt met een groot aantal apps. Zo kun je foto’s posten in Facebook of met je stem een taxi bestellen in Uber. Ook Amazons Alexa biedt uitgebreide integratie met apps van andere ontwikkelaars. De Google Assistant kan wel worden gebruikt om een alarm in te stellen, of om een locatie in Google Maps op te zoeken, maar mist integratie met andere apps die niet van Google zijn.

Nog niet beschikbaar

Het duurt vermoedelijk nog even voor we van deze optie gebruik kunnen maken. Google zelf heeft de feature nog niet aangekondigd, wat suggereert dat deze nog niet klaar is voor het grote publiek. Ook zijn er nog vrijwel geen smartphones met het nieuwe Android 8.0 beschikbaar. Bovendien moeten ontwikkelaars hun apps eerst geschikt maken voor stembediening.

Mogelijk zit je niet verplicht vast aan de Google Assistant voor het gebruik van deze feature. Door de grote aanpasbaarheid van Android kun je nu al je eigen stemgestuurde assistent kiezen. De manier waarop de broncode is geschreven, betekent dat ook andere assistenten straks apps kunnen bedienen. In theorie kunnen dus ook Microsoft Cortana, Amazon Alexa en andere assistenten voor je apps gebruikt worden.

→ Lees ook de grappigste antwoorden van de Google Assistant

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu