Google bevestigt: Assistant vanaf dit jaar in Nederland beschikbaar

Thomas Haenen
23 februari 2018, 15:10
2 min leestijd
Google bevestigt: Assistant vanaf dit jaar in Nederland beschikbaar

Na talloze geruchten is het hoge woord eruit: Google Assistant komt dit jaar naar Nederland, zo heeft het zoekbedrijf bevestigd. Een precieze releasedatum is nog onbekend.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistant release Nederland bevestigd

Het hoge woord is eruit: Google Assistant is vanaf dit jaar ook in het Nederlands beschikbaar. Rachid Finge, woordvoerder van Google Nederland, heeft dat bevestigd in een video van het zoekbedrijf. Finge geeft geen verdere details, behalve dat de assistent uitrolt naar alle mogelijke platformen, van Android tot Google Home tot iOS.

Wanneer de assistent hier precies beschikbaar wordt, is onbekend. Finge zegt alleen dat het ‘binnen enkele maanden’ gebeurt. Daar horen we waarschijnlijk meer over in mei, als Google I/O plaatsvindt. Op deze ontwikkelaarsconferentie ontvouwt Google doorgaans zijn plannen voor de komende maanden. Naast een Nederlandstalige Google Assistant brengt het bedrijf waarschijnlijk gelijktijdig ook Google Home en andere stemgestuurde producten hier uit.

Dit kun je met Google Assistant

Google Assistant viert dit jaar alweer zijn tweede verjaardag. Inmiddels is de stemgestuurde assistent op een groot aantal apparaten te vinden, van smartphones tot slimme speakers als Google Home.

→ Lees ook: de grappigste Google Assistant-antwoorden

Onlangs maakte het bedrijf bekend ook auto’s, koptelefoons en andere apparaten van zijn eigen stembesturing te voorzien. Je kunt de Google Assistant niet alleen vragen stellen, maar ook de opdracht geven om muziek of podcasts af te spelen, de lampen in je huis uit te zetten of een film te starten op je televisie.

Geruchten over een Nederlandse versie van de Assistant zoemen al een tijdje rond. Eind vorig jaar dook er een vacature voor een Nederlandse Google Assistant-schrijver op. “Als schrijver help je de persoonlijkheid van Google Assistent te ontwikkelen in de Nederlandse taal. Je schrijft dialogen en gebruikersinteracties, ontwikkelt het karakter van Google Assistent en beheert grappen, easter eggs, quotes, feitjes, en games,” zo luidde de tekst. Dat suggereerde al dat een lokale release van de assistent aanstaande is. Het lijkt erop dat dat eind dit jaar eindelijk gaat gebeuren.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu