Waarom de Google Assistant straks in elk apparaat kan zitten

Thomas Haenen
28 april 2017, 9:55
2 min leestijd
Waarom de Google Assistant straks in elk apparaat kan zitten

Google heeft de Assistant-sdk vrijgegeven. Daarmee kunnen ontwikkelaars en fabrikanten de stemgestuurde assistent in vrijwel elk apparaat stoppen. Dit is wat het betekent.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistant-sdk: dit moet je weten

SDK staat voor ‘software development kit’, en biedt alle bouwstenen die een ontwikkelaar nodig heeft om zijn eigen software te bouwen. De Google Assistant-sdk die vannacht is vrijgegeven, maakt het mogelijk om de virtuele assistent in te bouwen in andere hardware.

De Google Assistant staat inmiddels al op een groot aantal Android-gerelateerde apparaten. De assistent begon op Allo, rolde toen uit naar Google Home en Pixel-smartphones, maar is sinds kort ook geschikt voor vrijwel elk Android-toestel. Daarnaast heeft Google plannen om de Assistant in te bouwen in Android Auto en Android TV.

De sdk is geschikt voor verschillende ontwikkelplatformen, waaronder Java, Python C#, Ruby en Node.JS. Dat betekent dat de Assistant ook ingebouwd kan worden in een groot aantal apparaten. Fabrikanten kunnen bijvoorbeeld hun eigen Google Home-variant ontwikkelen, met eigen speakers. Maar je zou de Assistant ook kunnen inbouwen in een slimme spiegel, een mixer of een wasmachine. Ook vrij simpele hardware als de Raspberry Pi wordt ondersteund.

In video’s geeft Google een korte demonstratie van wat er allemaal mogelijk is met de sdk. Zo wist een bedrijf uit Portland een stemgestuurde cocktailmixer te bouwen. Vraag de mixer om je favoriete cocktail, en hij wordt direct voor je gemaakt.

De software die vandaag vrijgegeven is, is nog wel een Developer Preview. Het is dus een voorlopige versie die de komende tijd fors uitgebreid wordt met nieuwe features, aldus Google. Dat maakt hem echter minder geschikt voor grote bedrijven, die leunen op volledige en definitieve software. Bedrijven die commerciële producten met de Assistant willen uitbrengen, wordt aangeraden om eerst contact op te nemen met Google.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu