Google Assistant laat je nu elk apparaat aansturen met je stem

Thomas Haenen
21 december 2017, 9:51
2 min leestijd
Google Assistant laat je nu elk apparaat aansturen met je stem

De Google Assistant wordt een stukje slimmer, dankzij nieuwe gereedschappen voor ontwikkelaars die Google heeft vrijgegeven. Zo kun je elk apparaat met je stem besturen.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistant sdk-update beschikbaar

Standaard staat de Google Assistant al op vrijwel elke Android-smartphone en -tablet die in de afgelopen zijn verschenen. Googles ambities voor de stemgestuurde assistent reiken echter nog veel verder. Niet alleen in de vorm van de Google Home-speakers voor de huiskamer, maar ook met een set gereedschappen voor ontwikkelaars die het bedrijf eerder dit jaar vrijgaf.

De Google Assistant-sdk, zoals deze set gereedschappen heet, laat ontwikkelaars de Assistant toevoegen aan vrijwel elk ander apparaat. Van andere speakers tot de thermostaat tot je koelkast: in theorie is de sdk compatibel met vrijwel alles. Een update die het bedrijf deze week vrijgeeft maakt de assistent zelfs nog een stukje veelzijdiger.

Eerste indruk Google Home Mini

Bedenk je eigen vragen

Ontwikkelaars kunnen nu namelijk zelf acties bedenken en toevoegen aan de Google Assistant. Voorheen werkten enkel de ‘standaardvragen’, maar kon je een apparaat niet aansturen met je stem. Zo kon je je koelkast wel om het weer vragen, maar niet om de temperatuur iets lager te zetten. De update maakt dat wel mogelijk, waardoor in theorie straks vrijwel elk apparaat volledig met je stem aangestuurd kan worden.

De update biedt daarnaast enkele verbeteren die al langer beschikbaar zijn voor de Google Assistant op andere apparaten. Zo worden opdrachten en antwoorden in tekstvorm nu ook ondersteund, voor apparaten zonder microfoon of speakers. Daarnaast worden Duits, Frans en Japans ondersteund. Ook hier ontbreekt een Nederlandse Google Assistant nog; die verschijnt waarschijnlijk volgend jaar. Tot slot kan elk apparaat nu van een eigen gps-locatie voorzien worden. Zo is je koelkast op de hoogte van het weer in de buurt, en vertelt een speaker welke winkels in jouw straat nog open zijn.

Geïnteresseerde ontwikkelaars en apparaatbouwers kunnen de Google Assistant-sdk gratis downloaden. Alle gereedschappen zijn te vinden op de site van Google.

→ Tip: bouw je eigen stemgestuurde apparaat met Google Paper Signals

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu