De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

5 grote Google Assistant-verbeteringen: meer stemmen, slimmere hulp

Thomas Haenen
8 mei 2018, 20:07
5 min leestijd
Breaking
5 grote Google Assistant-verbeteringen: meer stemmen, slimmere hulp

Google Assistant wordt de komende maanden weer een stukje slimmer. De stemgestuurde assistent krijgt nieuwe stemmen (van John Legend en anderen), beantwoordt ingewikkelde vragen en vraagt je om alsjeblieft te zeggen.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistant-update 2018: alle nieuwe features

Google heeft veel vertrouwen in stembesturing, zo blijkt uit technologie die het bedrijf presenteerde tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O. De komende weken en maanden worden er talloze verbeteringen uitgerold voor de stemgestuurde assistent. Niet alleen op je smartphone, maar ook op tablets, in de auto en alle andere apparaten waar de Assistant werkt. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen op een rijtje.

1. Nieuwe stemmen (en John Legend)

Google Assistant heeft nu slechts een beperkt aantal stemmen: een mannelijke of vrouwelijke, met hooguit een handjevol varianten voor elke taal. Dat komt omdat het volgens Google nog vrij arbeidsintensief is om meer stemmen toe te voegen. Het bedrijf heeft echter nieuwe technologie ontwikkeld, WaveNet, waarmee het makkelijker is om klanken aan elkaar te koppelen en natuurlijk te laten klinken.

ING Google Assistant

Daarom rolt het bedrijf deze zomer zes nieuwe Engelstalige stemmen voor Google Assistant uit. Het gaat om drie vrouwelijke en drie mannelijke stemmen, sommigen zwaar, sommigen licht. Er zijn bovendien meer stemmen in aantocht: tijdens het evenement kwam ook John Legend voorbij. De bekende zanger wordt dit najaar ook een stemoptie in Assistant.

2. Assistant begrijpt ingewikkelde vragen en lange gesprekken

Stemgestuurde assistenten zijn tot nu toe nog niet erg snugger. Je moet vragen stellen in simpele taal, volgens een vrij rigide formaat. Daar komt echter verandering in: Assistant kan straks verschillende onderdelen van een vraag begrijpen, en zelfs de meest complex gestelde vragen ontcijferen en beantwoorden. Als je bijvoorbeeld vraagt naar “Wie was de burgemeester van Amsterdam toen Nederland voor het laatst het EK Voetbal won”, worden beide vragen opgezocht en beantwoord.

Ook kun je straks doorpraten tegen je Assistant. Nu moet je nog ‘OK Google’ stellen na elke vraag, maar binnenkort wordt er doorgeluisterd. Nadat je antwoord krijgt op ‘Wat was de uitslag van de laatste Ajax-wedstrijd’, kun je ook nog even ‘Wanneer is hun volgende wedstrijd’ vragen. Google begrijpt dan gelijk dat je naar Ajax vraagt.

3. Wel ‘Alsjeblieft’ zeggen!

Ook onder kinderen wordt Google Assistant steeds vaker gebruikt. Veel ouders zouden echter bezorgd zijn dat dat onbeschofte kinderen oplevert: gewoon door hardop een vraag te stellen of opdracht te geven, wordt die immers direct uitgevoerd.

Daarom kunnen ouders straks de ‘Pretty Please’-functie activeren. Google Home, of andere stemgestuurde speakers in huis, geven dan alleen antwoord als er ook een ‘alsjeblieft’ in je vraag zit. “Mag ik alsjeblieft Netflix kijken”, dus.

4. Google Assistant op je smartphone wordt slimmer, mooier

Elke Android-smartphone heeft toegang tot de Google Assistant, maar de stembesturing ziet er tot nu toe wel erg simpel uit. Je vraag wordt in tekstvorm en met geluid beantwoord, met hooguit een klein plaatje ernaast. Deze zomer wordt Assistant een stuk visueler gemaakt. Dat ziet er niet alleen mooier uit, maar heeft ook praktische voordelen.

Als je bijvoorbeeld Assistant vraagt om de temperatuur te verlagen, dan krijg je een slider in beeld waarmee je zelf bepaalt hoeveel lager de thermostaat komt te staan. Daarnaast kun je straks direct eten bestellen vanuit de Assistant. Bestel bijvoorbeeld een koffie bij de Starbucks in de buurt, en je krijgt gelijk andere menu-opties voorgeschoteld zoals een koekje of broodje. Helaas: eten bestellen kan voorlopig alleen in de Verenigde Staten.

5. Google Duplex: Assistant voert telefoongesprek voor je

Misschien wel de meest indrukwekkende technologie is Google Duplex. Het is een experimentele technologie die volgens Google nog niet klaar is voor het grote publiek, maar het bedrijf gaf vandaag wel vast een eerste demonstratie. Waar het op neerkomt: straks kan Google telefoongesprekken voor je voeren. Bijvoorbeeld om een afspraak bij de kapper te maken, of om een tafel bij een restaurant te reserveren.

Daarvoor hoef je Google Assistant alleen een opdracht te geven, en vervolgens neemt deze al het werk over. Vraag om een kappersafspraak op een woensdagochtend, alleen om geknipt te worden, en de Assistant gaat automatisch bellen. De virtuele assistent voert dan het gesprek met de kapper, inclusief soms een ‘ehm’ en ‘uh’ tussendoor om op een echt mens te lijken. Google kijkt naar je agenda en persoonlijke voorkeuren om het gesprek met de kapper zo soepel mogelijk af te handelen, zelfs als het allemaal erg complex wordt.

Wanneer Google Duplex beschikbaar is voor gewone gebruikers, kon Google nog niet direct zeggen. Vermoedelijk duurt dat nog wel een jaar of meer. Wel zegt het bedrijf zo snel mogelijk kleine onderdelen van Duplex beschikbaar wil maken voor kleine bedrijven, om ze te helpen met simpele taken. Wat we daar precies van kunnen verwachten, is nog onbekend.

Wanneer zijn de nieuwe functies beschikbaar?

Google rolt nieuwe functies doorgaans geleidelijk uit. Het bedrijf noemde geen specifieke datum, maar gaf aan dat deze Google Assistant-updates ‘vanaf deze zomer’ beschikbaar zijn voor Android-smartphones. Tablets, Google Home en iPhones krijgen de update in de loop van het jaar.

Google Assistant in Nederland

Onlangs maakte Google al bekend dat de Nederlandse versie van Google Assistant in ontwikkeling is. Die is ‘voor het einde van het jaar beschikbaar’, waarschijnlijk deze zomer al. Een precieze datum is nog onbekend.

Google Assistant werd in 2016 geĂŻntroduceerd, maar was oorspronkelijk alleen in het Engels beschikbaar. In de voorbije jaren heeft Google echter ook al Duitse, Franse en Japanse versies van de assistent geĂŻntroduceerd. Geruchten over een Nederlandstalige versie zoemen al geruime tijd rond, maar onlangs werd eindelijk bevestigd dat deze eraan zit te komen.

Inmiddels is de stemgestuurde assistent op een groot aantal apparaten te vinden, van smartphones tot slimme speakers als de Google Home. Onlangs maakte het bedrijf bekend ook auto’s, koptelefoons en andere apparaten van zijn eigen stembesturing te voorzien. Je kunt Google Assistant niet alleen vragen stellen, maar ook de opdracht geven om muziek of podcasts af te spelen, de lampen in je huis uit te zetten of een film te starten op je televisie.

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu