De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Opinie: Waarom de Assistent het belangrijkste product van Google is

Erwin Vogelaar
20 augustus 2018, 19:21
4 min leestijd
Opinie: Waarom de Assistent het belangrijkste product van Google is

De Google Assistent staat nu eindelijk op onze smartphones. Dit is niet zomaar een geinige spraakassistent, maar het belangrijkste product van Google.

Lees verder na de advertentie.

Waarom de Google Assistent belangrijk is voor Google

Nu de Google Assistent Nederlands praat, hebben we bijna allemaal de spraakassistent in handbereik. Later dit jaar komt ook de Google Home naar Nederland, zodat je zonder smartphone thuis met de Assistent kunt praten.

Mogelijk heb je de stemassistent al even getest. Je hebt bijvoorbeeld wat muziek gestart, een grappige vraag gesteld of even met Albert Heijn gepraat. Best geinig toch? Toch is de Google Assistent belangrijker dan je mogelijk denkt. Sterker nog: deze spraakassistent is het belangrijke product van Google.

Wat is Google voor bedrijf?

Toen Google twintig jaar geleden begon was de focus het bedrijf duidelijk: de zoekmachine is een portaal tot het wereldwijde web. De naam Google werd synoniem voor het zoeken naar informatie op het internet. Hoewel Googles zoekmachine nog steeds veel wordt gebruikt, is het allang niet meer het belangrijkste product van het bedrijf.

Sinds de zoekmachine zijn er allerlei Google-producten op de markt gekomen. Veel van deze producten richten zich op productiviteit, met onder andere Gmail, Drive en Documenten. Google Translate is de plek om je teksten te vertalen, Google Maps om de weg te vinden en met Google Foto’s bewaar je al jouw foto’s.

google assistent belangrijk

Daarnaast is Google Chrome de browser om te gebruiken voor al je webdiensten en Chrome OS een fantastisch besturingssysteem voor snelle laptops. En uiteraard vergeten we Android niet. Google maakt ook hardware in de vorm van de Chromecast, Pixel-smartphones, Google Wifi enzovoort. Wat is de focus rond al deze producten?

De focus

De meeste producten die we hierboven op een rijtje hebben gezet, draaien om het verzamelen van data. Deze diensten zijn stuk voor stuk gratis en bijzonder nuttig, maar ondertussen leert Google van je zoekopdrachten, e-mails, foto’s enzovoort.

In de afgelopen jaren lijkt het doel voor het verzamelen van deze data verschoven te zijn. Voorheen werd de data voornamelijk gebruikt voor betere advertenties. Inmiddels ligt de focus op het trainen van kunstmatige intelligentie.

google assistent belangrijk

Vorige maand zei Google dat kunstmatige intelligentie en beveiliging nu de topprioriteit zijn voor de verschillende diensten die worden aangeboden. “Onze missie is om de informatie van de wereld te organiseren, en het wereldwijd beschikbaar en bruikbaar te maken”, stelde Sundar Pichai tegenover een publiek vlak voor het evenement Next in San Francisco.

Over kunstmatige intelligentie zei de Google-ceo: “We gebruiken Google om onze eigen producten te heroverwegen met een prioriteit voor kunstmatige intelligentie.” Volgens Pichai is kunstmatige intelligentie nu de nummer één kans voor bedrijven.

Kunstmatige intelligentie

Inmiddels is elk techbedrijf ook een AI-bedrijf. Kunstmatige intelligentie wordt door alle grote namen gebruikt. Geen bedrijf is echter zover als Google. Dat komt grotendeels door die hoeveelheden data die het bedrijf bij elkaar kan sprokkelen, en zijn kunstmatige intelligentie mee kan leren.

Inmiddels heeft kunstmatige intelligentie een rol in bijna elke Google-app die je gebruikt. Het zorgt er niet alleen voor dat Inbox reacties op e-mails kan voorstellen, maar ook dat de Google-app de juiste zoekresultaten bovenaan zet, dat Google Foto’s al je kiekjes zoekbaar maakt, dat YouTube precies weet welke volgende video je wil zien, dat Gboard weet wat je wil typen, dat de Google Pixel 2 de mooiste foto’s maakt, enzovoort.

google assistent belangrijk

De Google Assistent

In geen product is kunstmatige intelligentie echter zo duidelijk en praktisch zichtbaar als in de Google Assistent. Je kunt er letterlijk mee praten. Via deze dienst laat Google zien hoe goed zijn kunstmatige intelligentie mensen begrijpt en informatie toegankelijk maakt. De Assistent is tevens de plek waar praktisch alle andere diensten bij elkaar komen, omdat je de spraakassistent opdrachten geeft onder andere iets te zoeken, de weg te vertellen of iets te vertalen.

Daarom is de Google Assistent op dit moment het belangrijkste product van Google. Het is niet voor niets dat het bedrijf probeert om de spraakassistent op zoveel mogelijk apparaten te krijgen. Niet alleen op je smartphone en Google Home, maar ook op je smartwatch, in je koelkast, televisie en binnenkort mogelijk in een nieuw slim scherm.

google assistent belangrijk

We moeten de Google Assistent dus niet zien als een extra dienst, maar hetgeen waar Google de afgelopen twintig jaar naartoe heeft gewerkt. In de komende jaren verwachten we dat de rol van de Assistent alleen maar groter wordt, zodra de mogelijkheden worden uitgebreid. Wie weet komen we dan ook dichter bij sciencefiction.

Grappige antwoorden van de Google Assistent

Met de juiste vragen kan de Google Assistent ook grappig zijn. Dat komt doordat Google de spraakassistent een persoonlijkheid heeft gegeven. Dit zijn de grappigste antwoorden van de Google Assistent.

Lees meer over de Google Assistent

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu