De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Op deze 4 manieren wordt de Google Assistent beter en completer

Michel van 't Klaphek
7 mei 2019, 19:42
3 min leestijd
Op deze 4 manieren wordt de Google Assistent beter en completer

De Google Assistent komt naar de Chrome-browser en gaat je veel tijd besparen. Deze verbeteringen voor het stemhulpje kondigde Google tijdens de I/O-conferentie aan.

Lees verder na de advertentie.

Google I/O 2019: 4 nieuwe Google Assistent-functies

Vorig jaar werd de show gestolen door Google Duplex, waarmee de Google Assistent namens jou afspraken bij restaurants kan maken. Dit jaar zijn de verbeteringen voor het stemhulpje minder baanbrekend, maar wel handig. Deze Google Assistent-functies komen eraan.

1. Duplex on the web

De Google Assistent is al aanwezig op Android-smartphones en tablets, de Google Home en tal van andere slimme apparaten. Nu komt de slimme assistent ook naar Chrome. Dankzij een nieuwe functie genaamd ‘Duplex on the web’ werkt Googles stemhulpje straks samen met je browser, zodat jij minder tijd kwijt bent met het invullen van formulieren.

Het komt erop dat websites slimmer worden. Wanneer je bijvoorbeeld een vakantie hebt geboekt, zoekt de Google Assistent automatisch een geschikte huurauto voor tijdens de reis, zodra je het stemcommando geeft. Hierbij is al jouw persoonlijke informatie – zoals je naam, eventuele medereizigers en de aankomst- en vertrekdatum – al ingevuld. Je hoeft zo alleen nog maar op bevestigen te drukken om de huurauto te boeken.

2. Google Assistent wordt sneller en natuurlijker

Ook reageert de Assistent straks sneller op stemcommando’s. Daar waar het nu vaak nog sneller is om een fysieke knop te drukken, kun je straks apps en programma’s razendsnel openen met je stem. Zo kun je snel een Twitter-account opzoeken, het weer van morgen checken of zoekopdrachten uitvoeren zonder je stem te hoeven gebruiken.

Daarnaast is het niet meer nodig om continu ‘Hey Google’ voorafgaand aan iedere opdracht te zeggen. Op deze manier wordt het ‘gesprek’ met de Google Assistent een stuk natuurlijker. Zodra je bijvoorbeeld via de Assistent een foto van je vakantie hebt opgezocht, kun je die direct doorsturen naar een vriend door simpelweg “verstuur de foto naar Johan” te zeggen. Op diezelfde manier kun je mailtjes opstellen door tegen je telefoon te praten.

3. “Hey Google, wat ga ik eten vanavond?”

Ook wordt de Google Assistent een stuk persoonlijker. Later dit jaar kan de assistent je helpen bij het zoeken naar een lekker recept om vanavond te eten, een mogelijk interessante podcast of een leuk evenement in de buurt. Google houdt met de aanbevelingen rekening met jouw persoonlijke voorkeuren, zodat je geen recepten met spruitjes krijgt voorgeschoteld.

Google Assistent functies persoonlijker-gif

Ook houdt de Assistent rekening met jouw persoonlijke leven. De stemhulp weet bijvoorbeeld wie je familieleden zijn, waar je favoriete restaurant is en dat je met “mama’s huis” geen eettent bedoelt, maar de woonplaats van je moeder.

4. Google Assistent in de auto

Verder wordt het straks makkelijker om de Assistent in de auto te rijden, zodat jij je handen aan het stuur kunt houden. Door “Hey Google, laten we rijden” te zeggen wordt de automodus geopend. Dit scherm is ontdaan van afleidingen en laat alleen de noodzakelijke apps voor onderweg zien, zoals Maps en een muziekspeler.

Ook tijdens het rijden blijf je gefocust op de weg omdat je alles met je stem kunt bedienen. Wanneer je bijvoorbeeld wordt gebeld kun je de oproep aannemen (of niet) met niets meer dan een stemcommando.

Wanneer kan ik ermee aan de slag?

De functies komen eerst in de Verenigde Staten en enkele andere Engelstalige landen uit. Dit komt omdat kunstmatige intelligentie een hoop data nodig heeft en Engels een wereldtaal is, en daardoor een hoop sprekers heeft. Wanneer wij in Nederland ermee aan de slag kunnen, is onbekend.

Volg alle aankondigingen op Google I/O 2019 door Android Planet te volgen via de website, onze officiële app en de nieuwsbrief!

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's