De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google gaat minder spraakopnames bewaren van Google Assistent

Wouter Nijsen
23 september 2019, 9:54
2 min leestijd
Google gaat minder spraakopnames bewaren van Google Assistent

Google gaat ervoor zorgen dat spraakopdrachten van Assistent-gebruikers niet standaard worden opgeslagen en gedeeld met medewerkers. Dit doet het bedrijf als reactie op de ophef die ontstond toen duidelijk werd dat medewerkers gesprekken van gebruikers luisteren en analyseren.

Lees verder na de advertentie.

Spraakopnames van Google Assistent

In een blogbericht benadrukt Google dat het niet zomaar gesprekken van gebruikers met de Assistent opslaat. Het bedrijf gaat wel duidelijker aangeven dat als je akkoord gaat met een optie, stukjes audio door medewerkers worden beluisterd om de Assistent te verbeteren.

Als je deze optie al had ingeschakeld, stelt Google je nog een keer de vraag of jij je data wil delen. Audiodata wordt verder sneller verwijderd en het bedrijf gaat bovendien minder conversaties bewaren.

Nieuwe Google-producten

Verder gaat Google ervoor zorgen dat gebruikers de gevoeligheid van het ‘Hey Google’-stemcommando kunnen aanpassen. Op dit moment komt het voor dat de Assistent soms per ongeluk wordt geactiveerd, omdat de digitale assistent geluid hoort dat lijkt op het stemcommando. Door gebruikers de optie te geven om de Assistent minder gevoelig te maken, moet het slimme hulpje minder vaak opeens meeluisteren.

Volgens Google wordt 0,2 procent van alle spraakopdrachten door medewerkers beluisterd, waarbij het dus alleen gaat om data van gebruikers die deze optie hebben ingeschakeld. Het bedrijf gaat ervoor zorgen dat deze data beter wordt beschermd. Deze geluidsfragmenten worden bovendien niet gekoppeld aan gebruikersaccounts.

Google luisterde mee

Eerder dit jaar werd duidelijk dat Google medewerkers laat meeluisteren met gesprekken die gebruikers met de Assistent voeren. Het ging om opgeslagen spraakopdrachten van (met name) Vlaamse gebruikers, maar ook Nederlandse gesprekken werden opgeslagen. De commando’s gingen van zeer algemeen, zoals “Hey Google, tot hoe laat is de Albert Heijn open?”, naar intiem. Soms is de ingehuurde medewerker dan ook ‘getuige’ van hele persoonlijke gesprekken, zoals een huishoudelijke ruzie.

Google gaat hier dus voor maatregelen voor nemen, maar het is onduidelijk wanneer dit precies gebeurt. Het nieuwe beleid gaat ‘later dit jaar’ van start.

Zit het je niet lekker? Check dan ons artikel over het uitschakelen van de Google Assistent. Ook kun je de microfoon natuurlijk uitzetten met de schakelaar op je Google Home. Neem ook een kijkje in onze Google Assistent-privacygids om je gegevens te beschermen.

Het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu