De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google luistert tijdelijk niet mee naar gesprekken met de Google Assistent: dit is waarom

Michel van 't Klaphek
1 augustus 2019, 19:12
2 min leestijd
Google luistert tijdelijk niet mee naar gesprekken met de Google Assistent: dit is waarom

Er luisteren tijdelijk geen medewerkers mee naar gesprekken die gebruikers met de Google Assistent voeren. In de tussentijd gaat het bedrijf de privacyvoorwaarden herzien.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent transcriberen stopt tijdelijk

Dat zegt het bedrijf in een verklaring aan Bright. Men reageert hiermee op de heisa die begin juli ontstond. Toen bleek namelijk dat Google medewerkers gesprekken die door de Google Assistent zijn opgenomen laat analyseren. Meerdere opnames waren in handen gekomen van de Belgische omroep VRT en de NOS.

google nest 2 wensen

Het bedrijf geeft in de verklaring aan dat de privacyvoorwaarden in de toekomst duidelijker worden. “We verbeteren nu hoe we onze instellingen en privacyverklaringen uitleggen”, aldus een Google-medewerker. “Ondertussen bekijken we hoe we nog duidelijker kunnen maken wat we met gegevens doen om onze spraaktechnologie te verbeteren.”

In de tussentijd worden met de Assistent gevoerde gesprekken niet door mensen geanalyseerd. Bovendien voert men een intern onderzoek uit om te achterhalen hoe de betrokken medewerker in totaal duizend vertrouwelijke Google Assistent-opnames in handen kreeg. Deze arbeidskracht claimde extern door Google te zijn ingehuurd.

Lees ook: Google Assistent en je privacy: alles wat je moet weten

Waarom Google de gesprekken analyseert

Maak jij gebruik van de Google Assistent, maar wil je in de toekomst niet het risico lopen dat je opnames worden geanalyseerd? Dan kun je deze functie handmatig uitschakelen:

  1. Open de Google Assistent-app op je smartphone en tik op de instellingenknop rechtsonder;
  2. Tik daarna op je profiel rechtsboven en kies ‘Instellingen’.
  3. Selecteer ‘Je gegevens in de Assistent’;
  4. Scrol naar beneden, kies ‘Spraak- en audioactiviteit’ en verschuif de schakelaar zodat het vakje grijs wordt.

Vanaf nu worden je opnames niet langer naar Google verzonden. Het zoekmachinebedrijf analyseert deze opnamen om de stemhulp te verbeteren. “De transcripties helpen om onze spraakherkenning beter te laten werken met meer accenten, dialecten en talen”, aldus een woordvoerder. Ondertussen is in Duitsland een onderzoek gestart naar de ‘afluisterpraktijken’ van Google. Het is niet bekend wanneer Google weer begint met meeluisteren.

Lees het laatste nieuws over de Google Assistent

Bron: Bright
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu