Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Google Assistent in 2019: meer Nederlandse stemmen, Android Go- en sms-ondersteuning

Thomas Haenen
25 februari 2019, 12:22
3 min leestijd
Google Assistent in 2019: meer Nederlandse stemmen, Android Go- en sms-ondersteuning

De Google Assistent krijgt de komende weken enkele flinke upgrades, zo heeft het zoekbedrijf zojuist bekend gemaakt. Dit is wat je moet weten over de nieuwe Nederlandse Google Assistent-stemmen en de apps die je straks met je stem aanstuurt.

Lees verder na de advertentie.

Google Assistent-verbeteringen 2019: dit kun je verwachten

Sinds de zomer van 2018 is de Google Assistent in het Nederlands beschikbaar. De afgelopen maanden heeft het zoekbedrijf al geleidelijk enkele nieuwe features toegevoegd, maar de komende weken worden er enkele grote stappen gezet. De Nederlandse Google Assistent wordt iets meer gelijk getrokken met de Amerikaanse variant, en enkele andere nieuwe features worden wereldwijd tegelijk uitgerold.

1. Verbeterde Nederlandse Google Assistent, meer keuze

Op moment van schrijven heeft de Nederlandse Google Assistent slechts een enkele, vrouwelijke stem. Die klinkt bovendien net wat minder natuurlijk dan de liefst zes Amerikaanse stemmen die het bedrijf aanbiedt. Daar komt verandering in.

Belgische Google Assitent-test

Google introduceert begin maart een nieuwe Nederlandse Google Assistent-stem gebouwd op verbeterde WaveNet-technologie. Die klinkt volgens Google een stuk realistischer. Nu wordt de audio nog gegenereerd op basis van individuele klanken en lettergrepen, straks kan de Assistent volledige woorden of zinnen gebruiken voor één clip. Klinkt ingewikkeld, maar het zorgt ervoor dat de klanken een betere overgang hebben. Via deze site kun je alvast een voorproefje krijgen van de verbeterde stemmen. Als de nieuwe stemmen uitrollen begin maart, kun je die via de Google Home-app op je telefoon instellen.

2. Ondersteuning voor meerdere talen tegelijk

Binnenkort kun je via de Google Home-app ook instellen dat je meerdere talen tegelijk wil spreken tegen de Assistent. Kies je nu nog voor Nederlands, dan is dit de enige taal die de Assistent begrijpt. Dat is onhandig, want sommige functies zijn alleen in het Engels beschikbaar. ‘Multilanguage’-ondersteuning is vanaf deze week beschikbaar.

3. Google Assistent voor Google Maps en sms

De Google Assistent is vanaf nu ook in Google Maps te vinden. Zo kun je onderweg navigatie starten of aanpassen, of een plek opzoeken door ‘OK Google’ te zeggen.

Ook wordt de Google Assistent een onderdeel van de Android Berichten-app. Via Google’s eigen sms-app kun je binnenkort ook praten met de Assistent om vragen te stellen of opdrachten te geven. Ook kan de Assistent suggesties geven tijdens een sms-gesprek met iemand anders. Bespreek je bijvoorbeeld een restaurant met iemand, dan kan de Assistent je het telefoonnummer en de locatie geven om direct te reserveren. Soortgelijke ondersteuning zat al langer in Allo, een inmiddels gefaalde berichtendienst van Google.

Of en wanneer de Google Assistent in Nederland in de sms-app opduikt, is nog onbekend. De app wordt hier een stuk minder gebruikt dan sommige andere landen, omdat Nederlanders veelal WhatsApp, Instagram of andere berichtendiensten gebruiken in plaats van sms.

nokia 1 plus

4. Android Go-ondersteuning aangescherpt

Android Go is een speciale variant van Android geoptimaliseerd voor de allergoedkoopste smartphones, zoals de Nokia 1. Deze toestellen beschikken over zwakkere hardware, en hebben daarom versimpelde software. Google Assistent was al beschikbaar voor Android Go, maar was aardig in functies beperkt.

Daar komt verandering in, zo heeft Google laten weten. Binnenkort krijgt de Assistent op Android Go namelijk ook ondersteuning voor ‘Actions’. Dit zijn opdrachten die je vanuit de Assistent kan geven aan andere apps. In Nederland kun je bijvoorbeeld Albert Heijn-recepten opvragen of je banksaldo checken door via Google Assistent te praten met een bot van deze bedrijven. Deze Actions zijn binnen enkele maanden ook beschikbaar op Android Go; een preciezere datum wil Google nog even niet noemen.

→ Gids: via deze Google Assistent Actions praat je met bedrijven

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu