Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Waarom Google augmented reality belangrijker vindt dan VR

Lars Paymans
6 april 2016, 13:22
3 min leestijd
Waarom Google augmented reality belangrijker vindt dan VR

Met Google Cardboard maakte Google virtual reality toegankelijk voor het grote publiek, maar dat wil nog niet zeggen dat augmented reality naar de tweede plek verschuift. Sterker nog, Google zou meer potentie in augmented reality (AR) zien dan in virtual reality (VR).

Uit een artikel van The Information blijkt dat Google van plan is om meer in te zetten op augmented reality dan virtual reality. Het grote verschil tussen de twee kun je uit de namen al aflezen: virtual reality is volledig virtueel, en plaatst de gebruiker in een digitale wereld met een headset.

Google augmented reality heeft uiteindelijk grotere markt

Augmented reality is een verrijking van de echte wereld, door er als het ware een extra ‘laag’ overheen te leggen die de virtuele wereld met de echte vermengt. Hierdoor kun je door de lens van je smartphonecamera bijvoorbeeld pijlen op de weg zien, die aangeven waar je heen moet. Twee voorbeelden van AR-producten zijn de Hololens van Microsoft en natuurlijk de Google Glass. AR sluit je dus niet volledig af van de buitenwereld, terwijl VR dit wel doet.

NIeuwe Google Glass

De bronnen van The Information stellen dat Google VR meer als tussenstap ziet, terwijl AR het einddoel zou zijn. Dit komt omdat AR volgens Google uiteindelijk een veel grotere markt zal vormen. De meeste mensen zouden er niet op zitten te wachten om logge, prijzige headsets als de Oculus Rift en HTC Vive aan te schaffen en op te zetten, en daar valt natuurlijk iets voor te zeggen. Daarom zou Google augmented reality als een belangrijkere techniek zien om in te investeren.

AR-toepassingen op de werkvloer

Vooralsnog is VR een (hele) leuke manier om video’s te bekijken en games te spelen, terwijl AR allerlei mogelijkheden schept voor op de werkvloer en doorsnee gebruikers. Denk hierbij aan het opmeten van objecten of het in kaart brengen van een kamer inclusief de meubels. In een demonstratievideo van Microsofts Hololens zagen we ook hoe ontwerpers een 3D-hologram van een concept kunnen bekijken en er omheen kunnen lopen.

Met Project Tango is Google druk bezig om de mogelijkheden van AR verder te ontwikkelen. Deze zomer verschijnt de eerste Project Tango-smartphone, die voortkomt uit een samenwerking tussen Lenovo en Google.

Met de smartphone kun je een omgeving in 3D in kaart brengen, zodat je bijvoorbeeld de afmetingen van een object met de camera van je smartphone kunt opmeten door de lens er simpelweg op te richten. Een functie die niet alleen op de werkvloer toepasbaar is, maar ook een uitkomst kan zijn voor doorsnee gebruikers, die snel iets op willen meten zonder een meetlint te gebruiken.

Google blijft AR en VR ontwikkelen

Als volgens Google de toekomst inderdaad bij augmented reality ligt, reken er dan maar op dat we dit jaar nog veel meer mogelijkheden van de techniek te zien krijgen. Bijvoorbeeld tijdens Google I/O 2016. Vlak overigens virtual reality niet volledig uit: Google startte begin 2016 nog een gloednieuwe divisie die zich specifiek bezighoudt met virtual reality en de mogelijke ontwikkeling van Android VR.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu