De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Zo bespaarde Google 3,6 miljard dollar aan belastingen via Nederland

Erwin Vogelaar
22 december 2016, 16:33
2 min leestijd
Zo bespaarde Google 3,6 miljard dollar aan belastingen via Nederland

Ook voor 2015 heeft Google belasting bespaard via een slimme constructie. Dit met behulp van Nederland en Ierland. Zo werkt dat.

Lees verder na de advertentie.

Google belasting

Door slim de belastingen te regelen, heeft Google in 2015 3,6 miljard dollar bespaard. Dit is mogelijk, omdat het geld langs Ierland en Nederland gesluisd wordt. Google maakt al sinds 2004 gebruik van deze slimme constructie, maar inmiddels gaat het om steeds grotere bedragen. Vergeleken met 2014 heeft Google in 2015 namelijk maar liefst veertig procent meer geld langs Nederland laten gaan. Het gaat allemaal om de belasting die Google moet betalen over zijn winst. Deze winst wordt eerst bij dochteronderneming Google Ireland Limited geplaatst, waardoor Google een lagere vennootschapsbelasting hoeft te betalen. Van daaruit vertrekt het geld naar Nederland.

google belasting

In Nederland bestaat een dochteronderneming van Google zonder werknemers: Google Netherlands Holdings BV. Hier wordt het geld heen gestuurd, omdat Nederland vanuit Ierland vrijstelling heeft voor bepaalde belastingen. Vanuit Nederland vertrekt het geld weer naar Google Ireland Holdings Unlimited in Bermuda, waar helemaal geen vennootschapsbelasting betaald hoeft te worden. Door twee keer een Iers bedrijf te gebruiken wordt deze constructie ‘Double Irish’ genoemd. Door het gebruik van Nederland in het midden ook wel een ‘Dutch Sandwich’. In 2015 is er bijna zestig miljard dollar van Google door Nederland gegaan.

Google moet nu een andere route gaan bedenken, want de Ierse overheid steekt een stokje voor de ‘Double Irish’ constructie. Bedrijven die er al gebruik van maakten mogen dit echter blijven doen tot het eind van 2020. Naast Ierland krijgt Google ook van andere landen kritiek op de constructie, omdat het bedrijf niet genoeg belasting zou betalen. Het afgelopen jaar zijn belastingonderzoekers in Spanje en Frankrijk al bij Google binnengevallen. In Indonesië hangt Google een boete van 223 miljoen dollar boven het hoofd. Mogelijk gaat Donald Trump als president van de Verenigde Staten de belastingwetten veranderen. Hierdoor moet het voor Google interessanter zijn om gewoon in de VS belasting te betalen.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Bloomberg
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's