Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu voor €696!

Google betaalt 500 miljoen dollar boete voor weergave illegale advertenties

25 augustus 2011, 11:27
1 min leestijd
Google betaalt 500 miljoen dollar boete voor weergave illegale advertenties

Zoekgigant Google moet 500 miljoen dollar boete betalen, omdat ze tussen 2003 en 2009 illegale advertenties van Canadese apothekers aanbood aan Amerikanen. Deze apothekers verstrekte online medicijnen aan Amerikanen, en dat gaat tegen de Amerikaanse veiligheidsvoorschriften in. Zo zouden ook vervalste medicijnen zijn verkocht, en was het ook mogelijk om zonder recept medicijnen te bestellen. Aangezien Google medeverantwoordelijk is voor de advertenties die ze op haar site laat zien, besloot het Amerikaanse departement van Justitie de zaak aanhangig te maken. Google heeft ervoor gekozen om de zaak te settelen en betaalt nu een half miljard dollar aan de Amerikaanse overheid.

Uit het onderzoek blijkt dat Google er weet van had dat sommige Canadese apothekers geen voorschrift vroegen voor medicijnen zoals de pijnkiller Oxycontin en het stimulerende Ritalin. Google koos ervoor om het geld aan te pakken, en hielp de bedrijven met het optimaliseren van hun advertenties en websites. Toen Google er in 2009 achterkwam dat er een onderzoek aan de gang was, besloot de zoekgigant met deze praktijken te stoppen.

Lees verder na de advertentie.

Google liet in een reactie weten dat ze al een tijdje geleden zijn gestopt met het aanbieden van de bewuste advertenties, maar dat ze met de kennis van nu de advertenties nooit geplaatst zouden moeten hebben. Met de 500 miljoen dollar betaalt Google niet alleen haar eigen verdiensten van de advertenties terug aan de Amerikaanse overheid, maar ook de winst die de Canadese apothekers hebben gemaakt met de verkoop van de illegale medicijnen.

Bron: New York Times

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu