Google betaalt mobiele operators om Android te gebruiken

Redactie
26 maart 2010, 12:57
2 min leestijd
Google betaalt mobiele operators om Android te gebruiken
google logo

Google organiseerde gisteren een bijeenkomst in het Nederlandse hoofdkantoor. We kregen een demonstratie van Google Goggles te zien en productmanager Tom Stocky sprak een tekst in via Google Voice Search om te laten zien dat je makkelijk foto’s van “Queen Beatrix with the Crown Prince in Amsterdam” kon vinden. Google Nederland heeft eigenlijk weinig met Android te maken: de toestellen worden door anderen gemaakt en bij de deals met operators en toestelmakers zijn ze niet betrokken. Deals? Ja, want uit informatie die nu naar buiten is gekomen, blijkt dat Google geld betaald om te zorgen dat operators voor Android kiezen.

Bij Android hebben we altijd het idee dat Google het besturingssysteem gratis ter beschikking stelt en dat de operators en toestelmakers ervoor kiezen omdat het open is en er geen licentiekosten betaald hoeven te worden. Maar een verslaggever van de website PaidContent heeft ontdekt, dat Google deals met mobiele operators en enkele toestelmakers heeft gesloten. De bedrijven krijgen bijvoorbeeld een percentage van de reclame-opbrengsten als ze Google-applicaties zoals Google Search, Google Maps en Gmail op telefoons voorinstalleren. Schokkend? Niet echt, want operators kregen altijd al geld om applicaties vooraf op toestellen te installeren. Bovendien vraagt de verslaggeefster zich af, of de deals überhaupt veel geld opleveren: zoeken en adverteren op mobiele telefoons is nog lang niet zo lucratief als op de desktop.

Lees verder na de advertentie.

Gizmodo merkt op, dat het door deze deals nog moeilijker voor Google wordt om geld te verdienen aan Android. De directe verkoop van de Nexus One loopt niet zo goed en als een flink percentage van de inkomsten uit advertenties naar de operators gaat, kan het lang duren voordat er winst wordt gemaakt. Van de andere kant: Android is voor Google een activiteit waar ze op de lange termijn vruchten van zullen plukken. Verder zal Microsoft ook een soortgelijke deal sluiten met toestelmakers en operators als ze later dit jaar Windows Phone 7 uitbrengen.

Categorie: Google
Spotlight: Android

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's