De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Google verplicht fabrikanten regelmatig beveiligingsupdates uit te brengen

Wouter Nijsen
11 mei 2018, 10:54
2 min leestijd
Google verplicht fabrikanten regelmatig beveiligingsupdates uit te brengen

Door aanpassingen door te voeren in contracten met fabrikanten, gaat Google hen verplichten regelmatig beveiligingsupdates uit te brengen. Daarmee hoopt Google dat er meer toestellen komen die over de meest recente beveiligingspatch beschikken, iets wat nu niet het geval is.

Google-beveiligingsupdates verplicht

David Kleidermacher, Googles topman de Android-beveiliging, laat tijdens I/O 2018 weten dat regelmatige beveiligingsupdates onderdeel worden van de overeenkomsten die met fabrikanten worden gesloten. Die verplichting was er tot op heden niet, waardoor veel gebruikers niet over de meest recente beveiligingspatch beschikken, en fabrikanten niet consistent zijn met hun updatebeleid.

Android-beveiligingsupdates overzicht

Helaas laat Kleidermacher niet weten hoe vaak fabrikanten precies beveiligingsupdates moeten uitbrengen. Wel is het zo dat de meeste toptoestellen al regelmatig patches ontvangen. Samsung en Sony doen dit bijvoorbeeld maandelijks, terwijl ook HMD Global (Nokia) al zijn smartphones elke maand een update geeft. Sommige fabrikanten, zoals LG, Huawei en Motorola brengen veel minder vaak nieuwe versies uit.

Gids: de meestgestelde vragen over Android-beveiligingsupdates

Project Treble en Android P

Het updateproces en de fragmentatie van Android is verreweg het grootste probleem van het mobiele besturingssysteem, maar Google doet zijn best om dit te verbeteren. Allereerst kwam de zoekgigant vorig jaar met Project Treble, waarmee het Android-framework wordt losgetrokken van hardware-drivers. Hierdoor moeten fabrikanten hun toestellen sneller kunnen updaten. Project Treble is aanwezig op telefoons die uit de doos op Android Oreo draaien.

De modulaire structuur lijkt zijn vruchten af te werpen. Toen Google eerder deze week de bèta van Android P uitbracht, liet het bedrijf tegelijk weten dat de eerste versie ook op smartphones van andere fabrikanten beschikbaar is. Op onder meer de Sony Xperia XZ2, Nokia 7 Plus en aanstaande OnePlus 6 kunnen ontwikkelaars en gebruikers P al installeren.

Lees ook: Zo download je de Android P-bèta op je Pixel (of andere smartphone)

Het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu