Google brengt sociaal netwerk Google+ eerst naar Android

Redactie
28 juni 2011, 19:15
3 min leestijd
Google brengt sociaal netwerk Google+ eerst naar Android
google plus 360

Google heeft vanavond Google+ aangekondigd, de dienst waarmee ze de concurrentie met Facebook willen aangaan. Google+ wordt een bundel sociale netwerkdiensten en het mooie is: de mobiele apps komen eerst beschikbaar op Android. De Android-apps die Google zal uitbrengen geven toegang tot Stream, Circles, Sparks en multimedia.

Hoog tijd om uit te leggen waar het precies om gaat. Maar eerst wat achtergrondinformatie. Google+ was tot vandaag nog topgeheim binnen Google. De dienst zal vanaf vandaag in een beperkte betatest worden uitgerold, maar er wordt al meer dan een jaar door gewerkt aan Google’s Senior Vide President of Social, Vic Gundotra. Google+ is vele malen uitgesteld maar blijkbaar is het bedrijf er nu helemaal klaar voor. Google+ zal in elk Google-product terug te vinden zijn. De navigatiebalk van Google zal een complete redesign ondergaan: in plaats van grijs wordt ‘ie zwart met nieuwe opties om toegang te krijgen tot je Google+ profiel, notificaties te bekijken en snel content te kunnen delen. Wat notificaties betreft is goed gekeken hoe Facebook dit afhandelt.

Lees verder na de advertentie.

Google+ zal vooral een sociaal netwerk zijn en dus direct in het vaarwater komen van Facebook. Je krijgt als gebruiker je Stream te zien, vergelijkbaar met de nieuwsfeed in Facebook waarbij je de laatste berichtjes, gedeelde foto’s en video’s, linkjes en locaties van vrienden te zien krijgt. Circles+ draait om delen van allerlei info met een bepaalde groep vrienden. Dit is vergelijkbaar met de Groups binnen Facebook. Het verschil is alleen, dat de meeste mensen alles of niets met hun vrienden delen en heel weinig gebruik maken van de Group-functie in Facebook, waarbij je precies kunt aangeven dat een bepaalde foto voor een select groepje vrienden bedoeld is. Je kunt in Circles+ je vrienden in verschillende ‘sociale cirkels’ indelen. Vrienden, klasgenoten, familieleden, collega’s en dergelijke zijn mogelijk, maar je kunt ook zelfgekozen groepen aanmaken.

Sparks+ heeft te maken met het ontdekken van nieuwe dingen. Sparks is een aanbevelings-engine waarbij je artikelen, video’s, foto’s en andere content op basis van je interesse te zien krijgt. Sparks+ kijkt naar informatie van je andere diensten. Zoek je een bepaalde film, dan weet Google dat je daarin geïnteresseerd bent. Ook wat je verder via Google+ deelt, wordt in de gaten gehouden. Bovendien bepalen de knoppen +1 wat je wel en niet leuk vindt. Zo kun je je interesses nader uitdiepen.

Dat er mobiele apps komen is een logische stap. Bijzonder daarbij is de automatische uploadfunctie. Elke foto of video die je maakt met je telefoon zal automatisch worden geüpload via Google+ (dit kun je eventueel ook uitschakelen). Ze verschijnen daarna op de desktop, als je inlogt met je Google-account. Van daaruit kun je ze delen met anderen. Na het uploaden heb je 8 uur de tijd om de foto’s en video’s te delen (wat er daarna met de foto’s gebeurt is onduidelijk, mogelijk komen ze in een soort archiefmap terecht). Na Android zullen nog meer platforms volgen waarop Google+ te gebruiken is.

Vandaag werd trouwens bekend dat de +1 knop van Google deze week in Nederland en België beschikbaar komt. Ook daarbij is wel wat overlap met Facebook te herkennen: waar Facebook de like-knop heeft, heeft Google voor de +1 knop gekozen. Je kunt hiermee je enthousiasme over een zoekresultaat of ander content-item uitspreken, bijvoorbeeld een video.

Aanmelden voor de dienst kan hier: Google+

Categorie: Google
Thema: Google

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's