Vergeet Oculus Rift: Google vouwt een virtual reality-bril van karton

Rutger Otto
26 juni 2014, 8:36
1 min leestijd
Vergeet Oculus Rift: Google vouwt een virtual reality-bril van karton
cardboard

De enige eigen hardware die Google tijdens de Google I/O aankondigde, was een stuk karton. Dankzij project Cardboard kan iedereen een virtual reality-bril maken.

Aan het eind van de Google I/O presentatie kwam Google met Cardboard. Gebruikers vouwen een stuk karton in de vorm van een virtual reality-bril en steken daar hun Android-smartphone in. Als daarop de Cardboard-app wordt gedraaid en je kijkt door de lenzen, dan krijg je een soort virtual reality-ervaring.

Lees verder na de advertentie.

Virtual reality voor iedereen

“Virtual reality heeft spannende ontwikkelingen doorgemaakt in de afgelopen jaren”, schrijft Google op een speciale Cardboard-pagina. “Ontwikkelen voor VR vereist echter dure, gespecialiseerde hardware. Een groep enthousiastelingen bij Google heeft nagedacht over hoe we virtual reality voor meer mensen toegankelijk kunnen maken met gebruik van een smartphone.”

Daaruit is Cardboard ontstaan, waarmee je een smartphone gebruikt als VR-headset. Een open softwaretoolkit maakt het voor ontwikkelaars mogelijk om op simpele wijze apps voor het project te maken.

Wat kun je met Cardboard?

google cardboard

Op de website van Cardboard staat wat je nodig hebt voor een do-it-yourself virtual reality-bril en hoe je er één moet vouwen. Als je hem in elkaar gezet hebt, kun je de bril gebruiken om onder meer over de aarde te vliegen in Google Earth, YouTube video`s te bekijken en Windy Day bekijken, een interactieve korte animatiefilm.

Google meldt dat Cardboard was gemaakt als onderdeel van een `20 procent project`. Daarbij klussen medewerkers naast hun normale bezigheden aan eigen projecten. Op de Cardboard-pagina wordt overigens nog antwoord gegeven op de belangrijke vraag: kan ik een pizza-doos gebruiken voor Cardboard? Het antwoord is “Ja, maar bestel een extra grote pizza.”

Lees meer over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu