De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Google-chip gaat toekomstige Pixel-smartphones aansturen’

Erwin Vogelaar
13 juni 2017, 19:32
2 min leestijd
‘Google-chip gaat toekomstige Pixel-smartphones aansturen’

Google heeft een chiparchitect aangenomen om waarschijnlijk toekomstige Pixel-toestellen van een Google-chip te voorzien. Dit past goed in de strategie van het bedrijf.

Lees verder na de advertentie.

Toekomstige Pixel met Google-chip

Google gaat zijn eigen mobiele chips maken. Het bedrijf flirt al jaren met het idee, maar de plannen worden nu concreet. Google heeft namelijk een getalenteerde chiparchitect bij Apple weggekaapt. Deze Manu Gulati heeft op LinkedIn zijn profiel al aangepast naar ‘Lead SoC Architect’ bij Google. SoC staat voor system-on-chip. Gulati gaat bij Google aan de slag om chips voor de toekomstige Pixel-smartphones te creëren. Dit stelt Variety, op basis van verschillende bronnen.

google-chip

Het is aannemelijk dat de Google-chip inderdaad voor toekomstige Pixel-toestellen bedoeld is. Google heeft verschillende vacatures geplaatst voor mensen die kennis hebben van mobiele chips. “Help om de architectuur van de volgende generaties smartphone- en tablet-SoC’s te definiëren”, beschrijft Google in de vacatures.

Dat Google zijn eigen chips gaat maken, past tevens goed in de strategie van het bedrijf. Neem de Pixel en Pixel XL. Fabrikant HTC is niet terug te vinden op deze toestellen, omdat de smartphones worden gepresenteerd als van Google. Met de Nexus-toestellen was dit niet het geval. Google wil een echte Google-smartphone hebben.

Dat is ook duidelijk te merken met Google Fuchsia, de mogelijke vervanger van Android. Met dit besturingssysteem gebruikt Google een eigen microkernel, zodat het niet meer afhankelijk is van Linux. Combineer dit met een eigen chip, dan is zowel de software als de belangrijkste gedeelte van de hardware helemaal van Google zelf. Niemand die dan nog grappen maakt over malware en onveiligheid.

Lees ook: Google Fuchsia is de Android-opvolger die we nodig hebben

De Pixel en Pixel XL gebruiken een Snapdragon-chip van Qualcomm, zoals de meeste smartphones. Hierdoor is Google niet alleen afhankelijk van dit bedrijf, maar heeft Android ook last van alle kwetsbaarheden die bij deze chips horen. Het duurt nog wel enkele jaren tot de Google-chip daadwerkelijk een Pixel-smartphone gaat aansturen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu