Google past automatisch inloggen in Chrome 70 aan na kritiek

Thomas Haenen
26 september 2018, 9:37
2 min leestijd
Google past automatisch inloggen in Chrome 70 aan na kritiek

Inloggen op je Google-account is met versie 69 van Chrome aanzienlijk versimpeld. Te simpel, volgens sommige gebruikers, en dus gaat Google enkele wijzigingen weer gedeeltelijk terugdraaien.

Chrome 70-update heldert automatische Google-inlog op

Eerder deze maand verscheen Chrome 69, de grootste update voor de browser in lange tijd. Naast een compleet nieuw design introduceerde Google een aangepast inlogproces. Log je in op Gmail, YouTube of een andere dienst van het zoekbedrijf, dan ben je ook direct ingelogd in Chrome. Klinkt handig: zo hoef je immers niet voor elke Google-dienst opnieuw in te loggen.

Er ontstond echter ook verwarring, omdat de nieuwe functie de suggestie wekte dat Chrome Sync ook automatisch geactiveerd werd zodra je ergens inlogde. Dat terwijl niet elke gebruiker de behoefte heeft om zijn browsegeschiedenis, wachtwoorden, bladwijzers en meer altijd op Googles servers op te slaan. Ook zijn sommige gebruikers liever wat selectiever in welke Google-dienst ze ingelogd of uitgelogd gebruiken.

Chrome 70-update

Meer instellingen

In een reactie laat Google weten de klachten serieus te nemen. “We hebben jullie feedback gehoord, en waarderen deze. We gaan in de volgende versie van Chrome wat aanpassingen maken om gebruikers tegemoet te komen,” aldus het zoekbedrijf. Chrome 70, dat vanaf halverwege oktober beschikbaar is voor smartphones en pc’s, biedt drie verbeteringen die de klachten deels oplossen.

Allereerst kunnen gebruikers straks via de instellingen aangeven of ze wel of niet automatisch bij elke Google-dienst willen inloggen. Standaard staat die optie dan weer wel aan, maar onder het kopje ‘Privacy en beveiliging’ kun je dit zelf weer uitzetten.

Chrome 70-update

Ook laat Chrome je duidelijker zien hoe je Google account gebruikt wordt. Bovenstaande afbeelding toont de drie verschillende versies: niet ingelogd, wel ingelogd maar zonder synchronisatie, en ingelogd met synchronisatie. Ook nieuw: als je nu al je cookies verwijdert, wordt ook je inlog voor Google-diensten verwijderd. Voorheen werden alleen de cookies van Google nog bewaard, zodat je niet meer opnieuw hoefde in te loggen.

Als je niet zelf de instellingen induikt, zal er dus weinig veranderen voor je ten opzichte van Chrome 69. Gebruikers die zelf wat meer grip op hun privacy willen hebben, krijgen die controle met Chrome 70 weer wat terug. De update is vanaf half oktober beschikbaar.

Ontdek de laatste Google Chrome-updates

Bron: Google-blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu