De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google gaat Chrome-extensies buiten eigen Store blokkeren

Thomas Haenen
13 juni 2018, 9:24
2 min leestijd
Google gaat Chrome-extensies buiten eigen Store blokkeren

Google legt de installatie van extensies voor de desktopversie van Chrome binnenkort aan banden. De extra applicaties worden niet verboden, maar mogen alleen via de Chrome Web Store gedownload worden.

Lees verder na de advertentie.

Chrome-extensies downloaden gaat veranderen

Vanaf dit najaar kun je extensies voor Chrome alleen nog maar downloaden via de Chrome Web Store, en niet meer via de site van ontwikkelaars of andere bedrijven. Organisaties als Microsoft, Dropbox en Adblock die de extensies via hun eigen site verspreiden, moeten straks dus doorverwijzen naar Googles site.

Volgens Google wordt de aanpassing gemaakt om “verwarrend en misleidend gebruik” te voorkomen. Op hun eigen websites kunnen ontwikkelaars vaak van alles beloven en claimen over de werking van een extensie, zonder deze beloftes waar te hoeven maken. Dat terwijl sommige ogenschijnlijk goede extensies in werkelijkheid vooral uit zijn op het verzamelen van gebruikersdata.

Chrome adblocker

Alles wat in Googles eigen Chrome Web Store staat, wordt echter door het zoekbedrijf gecontroleerd. Daardoor ben je verzekerd van veilige extensies die functioneren zoals beloofd. De wijziging geldt overigens alleen voor de desktopversie van Chrome; voor de mobiele versie kun je geen extensies downloaden.

Uitrol in drie fasen

Google rolt de aanpassing uit in drie fasen. Extensies die na vandaag verschijnen, kunnen al direct alleen nog maar via de Chrome Web Store geïnstalleerd worden. Voor bestaande extensies is er iets meer tijd: die mogen ontwikkelaars tot uiterlijk 12 september 2018 via hun eigen website verspreiden. Na die dag wordt je automatisch doorgestuurd naar de Chrome Web Store om de installatie te voltooien.

Vanaf december 2018 is er überhaupt geen mogelijkheid meer om extensies buiten de Web Store te installeren. Op downloadlinks klikken heeft geen zin: Chrome reageert er alleen op als je in de Web Store zit. Google raadt ontwikkelaars dan ook aan om voor december de downloadpagina’s voor extensies aan te passen.

Met extensies kun je veel aanpassingen maken aan de functionaliteit van de browser. Zo zijn er adblockers voor Chrome, productiviteitstools en extensies die het uiterlijk van Chrome veranderen. Deze werken alleen op de desktopversie van de browser. Gebruik je Chrome op Android, dan kun je geen extensies installeren. In een interview enkele jaren geleden gaven ontwikkelaars aan dat het lastig was om extensies goed te laten werken in de smartphone-versie. Met Firefox voor Android kun je echter wel extensies installeren.

Lees het laatste nieuws over Chrome

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu