De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Update: Chrome waarschuwt als je wachtwoord gestolen is en gaat phishing aanpakken

Michel van 't Klaphek
11 december 2019, 10:42
2 min leestijd
Update: Chrome waarschuwt als je wachtwoord gestolen is en gaat phishing aanpakken

Is je wachtwoord gestolen zonder dat je erg in hebt? Google Chrome gaat je hier vanaf nu voor waarschuwen. Ook gaat de browser phishing aanpakken. Op deze twee manieren wordt Chrome veiliger.

Lees verder na de advertentie.

Chrome gaat waarschuwen voor gestolen wachtwoorden

Google rolt vanaf vandaag Chrome 79 uit. De belangrijkste verbetering van deze versie heeft alles met veiligheid te maken. De update rolt gefaseerd uit: het kan dus even duren voordat je de nieuwe versie binnen hebt.

Datalekken horen jammer genoeg bij het internet. Hierbij komen vaak gebruikersgegevens en/of wachtwoorden op straat te liggen. Voortaan gaat Google je waarschuwen als jouw gegevens op straat zijn komen te liggen. Dat deed het bedrijf al langer via een aparte website, maar vanaf nu ook in Chrome zelf. Het werkt heel simpel. Eerst moet je de functie aanzetten:

  1. Werk Google Chrome bij naar de nieuwste versie;
  2. Open Chrome op je Android-smartphone of -tablet;
  3. Tik op de drie puntjes rechtsboven in het scherm;
  4. Kies ‘Instellingen’ en ga naar ‘Synchronisatie & Google-services’;
  5. Verschuif de schakelaar bij de optie.
chrome wachtwoorden versie 79 desktop

Vervolgens houdt Chrome op de achtergrond bij of jouw wachtwoorden op straat zijn komen te liggen na een datalek. De browser doet dit automatisch.

Wanneer je bij een website probeert aan te melden die onlangs slachtoffer is geworden, krijg je hiervan vanzelf een waarschuwing. Dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn bij een webshop waar je ooit iets hebt gekocht. Verder raadt Google direct aan om het wachtwoord te veranderen.

Chrome gaat phishing aanpakken

Verder gaat Google phishing aanpakken. Wanneer je naar een website navigeert die Google van schimmige zaakjes verdenkt, toont Chrome een waarschuwing. Men houdt hiervoor een lijst bij van websites die zich mogelijk maken aan phishing.

Hierbij bouwen criminelen bijvoorbeeld een exacte kopie van een bankwebsite na, in de hoop dat nietsvermoedende klanten hun gegevens achterlaten. Google zegt inmiddels 30 procent van alle pogingen tot phishing te kunnen verijdelen.

chrome wachtwoorden versie 79 gif

Tot slot laat Chrome op de desktop nu duidelijker zien welk profiel momenteel wordt gebruikt. Rechtsboven in het scherm staat voortaan een profielicoon met naam. De nieuwe functie is vooral handig voor gezinnen die bijvoorbeeld dezelfde desktop of laptop gebruiken.

→ Download de nieuwste versie van Chrome in de Play Store (gratis)

Lees meer over beveiliging

Bron: Google blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu