Daydream blijft dagdroom: Google laat vr-headset links liggen

Thomas Haenen
6 mei 2019, 9:23
2 min leestijd
Daydream blijft dagdroom: Google laat vr-headset links liggen

We hebben al geruime tijd weinig gehoord over Daydream, het virtual reality-platform van Google. Na bijna drie jaar blijkt Google de ontwikkeling ervan op een laag pitje te hebben gezet.

‘Google Daydream geschrapt’: ontwikkeling staat stil

Google gelooft nog wel in virtual reality, maar heeft op dit moment geen concrete plannen voor Daydream. Dat blijkt uit een interview van Fast Company met Rick Osterloh, het hoofd van Googles hardwaredivisie. “We zijn nog in de vroege dagen van VR,” aldus Otherloh. “Ik weet zeker dat we er nog op allerlei manieren in gaan investeren, maar waar we met Daydream heen gaan moet nog blijken.”

Daydream werd exact drie jaar geleden gepresenteerd. Tijdens Google I/O 2016 kondigde het zoekbedrijf nog grootse plannen aan voor het nieuwe virtual reality-platform. Daydream zou een belangrijk onderdeel worden van smartphones met Android 7.0 (Nougat), waarbij smartphones van alle grote fabrikanten het zouden ondersteunen. Google zei ook in gesprek te zijn met Netflix, HBO en andere ontwikkelaars voor speciale vr-apps, waarmee je de videodiensten in virtual reality kon kijken.

Nauwelijks nieuwe Daydream-smartphones

In werkelijkheid wist Google die beloftes nooit waar te maken. Slechts een handjevol smartphones ondersteunde Daydream, waaronder de Samsung Galaxy S8. Daydream-headsets werden door Google zelf in een beperkt aantal landen verkocht, en nieuwe apps voor het platform verschenen slechts mondjesmaat. In 2018 verschenen er slechts twee smartphones met Daydream-ondersteuning: de Google Pixel 3 en Samsung Galaxy S9.

google daydream geschrapt

Waarom Google zijn virtual reality-plannen laten varen, is onbekend. Als we Osterloh mogen geloven is augmented reality de volgende grote interesse van het bedrijf. Daarmee kun je op het scherm van je smartphone virtuele elementen in de echte wereld bekijken, zoals in Pokémon GO.

“Als je Google Maps gebruikt, wil je dat AR daar een onderdeel van is,” claimt Osterloh. Daarmee verwijst hij naar de onlangs aangekondigde augmented reality-navigatie voor Google Maps. “Als je een camera gebruikt, is het fantastisch als beeldherkenning direct werkt. Je gaat het zelfs op manieren gebruiken waar je waarschijnlijk nu nog nooit aan gedacht hebt.” Het grote verschil is waarschijnlijk dat je in tegenstelling tot VR geen extra hardware nodig hebt. Een augmented reality-headset van Google is mogelijk wel in ontwikkeling, maar het overgrote deel van alle functies kan nu al prima op het scherm van je smartphone.

Wat Google precies van plan is met augmented reality, horen we mogelijk later deze week al. Vanaf dinsdag 7 mei vindt Google I/O 2019 plaats. Op de ontwikkelaarsconferentie ontvouwt Google doorgaans zijn plannen voor het komende jaar.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Fast Company
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu