Google denkt aan Android-aankopen en -abonnementen binnen applicaties

Redactie
4 juli 2010, 12:39
2 min leestijd
Google denkt aan Android-aankopen en -abonnementen binnen applicaties
android money

Andy Rubin heeft aangegeven dat hij nieuwe betaalmethoden overweegt voor de Android Market. Rubin is Google’s VP of Engineering en de hoogste man bij Google wat Android betreft. In een interview met Businessweek gaf Rubin aan dat Google mogelijkheden zoekt om de Android-adoptie in Azië te verhogen. Er komen daarom nieuwe betaalmethoden aan, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan virtuele goederen of abonnementen op een tijdschrift of een nieuwsdienst. Ontwikkel je bijvoorbeeld een game, dan kun je ook na installatie van de game geld blijven verdienen met extra levels of unlock-codes.

En als Android straks op veel meer tablets beschikbaar is, kunnen kranten zoals NRC en Volkskrant de kranten per stuk gaan verkopen vanuit de app. Op de iPhone en doen kranten en gamesontwikkelaars dat al. Het proces heet daar In-App Purchases en ze zijn een groot succes gebleken. Mensen kunnen een applicatie gratis downloaden en als ze meer functionaliteit willen, kunnen ze dat er apart bij kopen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in navigatiesoftware, waarbij je verkeersinformatie kunt bijkopen.

Lees verder na de advertentie.

Voor ontwikkelaars is het grote voordeel dat ze kunnen opscheppen over veel hogere download-aantallen. Ook is de kans op piraterij een stuk kleiner, want de aankopen zijn altijd gebonden aan je toestel- of account-ID. Een muziekgame als Tap Tap Revenge wordt slapend rijk met extra nummers die ze voor deze ritmegame verkopen. Ook al is maar een klein percentage van de mensen die de app installeren geneigd om te upgraden, het levert meer op dan het verkopen van een betaalde game.

Bij Android is dat alles nog maar mondjesmaat mogelijk. PayPal is begonnen met het aanbieden van betaalmogelijkheden binnen apps en ook Ringz zou ermee bezig zijn. Maar feitelijk is de enige manier om geld te verdienen aan een app nog steeds om er domweg reclamebanners in te zetten. Verkopen via één van de (slechts 9) Android Markets is ook een optie, maar er zijn nog weinig succesverhalen van ontwikkelaars die via deze weg rijk zijn geworden.

De achtergrond van Rubin’s plannen: als ontwikkelaars meer geld verdienen, zijn ze meer geneigd om te blijven ontwikkelen voor Android. Er ontstaan meer goede apps voor consumenten en uiteindelijk gaat iedereen erop vooruit.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's