Google draaide in 2010 verlies met Android

Redactie
5 mei 2012, 10:38
1 min leestijd
Google draaide in 2010 verlies met Android
android lost money

Hoeveel verdient Google eigenlijk aan Android? Dat zijn gegevens die niet naar buiten worden gebracht, want Google rapporteert geen financiële informatie over Android. Maar door de rechtszaak die momenteel loopt tegen Oracle, komt er toch regelmatig iets naar buiten. Zo blijkt Google alleen al in het eerste kwartaal van 2010 zo’n 97,7 miljoen dollar omzet te hebben geboekt met Android. Toch werd elk kwartaal van 2010 verlies gedraaid.

Dat zei de Amerikaanse rechter tijdens de rechtszitting. Oracle is van mening dat Google bepaalde uitgaven rond Android niet mag aftrekken, omdat er sprake is van copyright-overtredingen. De rechtszaak zelf is overigens breder: die draait om de vraag of Google het copyright van Oracle heeft overtreden door Java-code te hergebruiken in Android.

Lees verder na de advertentie.

Districtsrechter William Alsup probeerde de advocaten van beide bedrijven financiële informatie over Android te ontlokken. Hij noemde geen bedragen, maar concludeerde wel: “That adds up to a big loss for the whole year”. Android werd in 2007 aangekondigd en in 2008 verscheen de eerste Android-telefoon op de markt. De grootste aanloopkosten om een nieuw platform op de markt te zetten, waren in 2010 al achter de rug. Sinds augustus 2010 klaagt Oracle Google aan voor het onrechtmatig gebruik van code, terwijl Google van mening is dat Oracle geen auteursrecht kan claimen op bepaalde delen van Java omdat het open source en publiek beschikbaar is. De zaak wordt sinds april 2012 behandeld en zal minimaal 8 weken in beslag nemen. Er zijn drie fases gepland: eerst wordt gesproken over copyright, daarna volgen patentclaims en vervolgens zal worden gepraat over geleden schade.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu