De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Google Earth Timelapse-update toont verandering van de aarde

Erwin Vogelaar
29 november 2016, 19:24
2 min leestijd
Google Earth Timelapse-update toont verandering van de aarde

Met een update van Google Earth Timelapse weet Google een uniek beeld te geven over de verandering van de aarde. Fascinerend om te zien.

Lees verder na de advertentie.

Google Earth Timelapse

Met de Google-producten die we gebruiken verzamelt Google allerlei fascinerende data. Nergens wordt dit zo visueel gemaakt dan met de satellietbeelden van Google Earth. In 2013 heeft Google daarom Google Earth Timelapse gelanceerd, om te kunnen tonen hoe de aarde verandert door de tijd heen. Hoewel we niet plots in het verleden kunnen kijken, gebeurt er ook nu nog genoeg op onze planeet. Denk bijvoorbeeld aan de groei van bepaalde steden of het terugtrekken van de ijsvlaktes. Het veranderen van ons klimaat wordt op deze manier concreet zichtbaar.

google earth timelapse

Nu heeft Google Earth Timelapse een flinke update gehad. Niet alleen zijn beelden van de afgelopen vier jaar toegevoegd, zodat we nu van 1984 naar 2016 kunnen reizen, maar ook is er scherper beeld van alle jaren. Afgelopen juni kondigde Google een samenwerking met NASA aan, om zo de kwaliteit van satellietfoto’s te verbeteren. Deze technologie wordt nu ook voor Timelapse gebruikt, zodat de kleuren realistischer zijn en er minder storende artefacten ronddansen.

google earth timelapse

Voor deze update heeft Google zich door vijf miljoen satellietbeelden heen gewerkt. Dit waren niet alleen nieuwe beelden, want via het Landsat Global Archive Consolidation Program zijn er ook nieuwe oudere beelden beschikbaar. Al deze beelden zijn gebruikt om 33 versies van de volledige aarde te maken, een versie voor elk jaar. Vervolgens is dit geheel interactief gemaakt.

Timelapse proberen

Timelapse zelf proberen kan via de website. Hier kun je een locatie opgeven, zoals je eigen woonplaats. Vervolgens schiet Timelapse door de jaren heen. Je kunt natuurlijk ook gewoon rustig de beelden per jaar bekijken. Op de blog van Google zijn meer gifs te vinden. Of je bekijkt de mooiste beelden in deze playlist op YouTube.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu