Dat Google al een tijdje werkt aan een concurrent voor Apples iBeacons is geen geheim. Het platform heet Eddystone en komt eindelijk ook naar Android. Maar wat heb je er als gebruiker aan?
Lees verder na de advertentie.
Eddystone: Google-concurrent voor iBeacon
Google lanceerde Eddystone medio vorig jaar. Het bedrijf heeft jarenlang aan het platform gewerkt, dat in tegenstelling tot iBeacon opensource is. Dat betekent dat het ook voor andere platforms ingezet kan worden, om zo locatiegebaseerde informatiemeldingen op het scherm van je smartphone te tonen. Bakens die gebruikmaken van Eddystone communiceren met andere apparaten en komen in actie als jij als gebruiker langsloopt.
Het principe is vergelijkbaar met iBeacon, het Apple-platform en de verzamelnaam voor apparaten die een bluetooth low-energy-signaal (BLE) uitzenden. Dit signaal kunnen smartphones gebruiken om nauwkeurig de afstand te bepalen van de smartphone naar het uitzendende baken. iBeacons hebben het door wanneer je binnen het bereik komt en vallen onder de zogenoemde indoor positioning systems: een netwerk dat draadloos objecten kan lokaliseren én herkennen.
De mogelijkheden van bluetoothbakens zijn eindeloos
Hoewel we sinds de introductie van de iBeacon in 2013 weinig meer van de technologie hebben gehoord, zijn er wel degelijk interessante toepassingen. iBeacons kunnen in combinatie met een app gebruikt worden om jouw positie te bepalen. In winkels kunnen ze bijvoorbeeld achterhalen of je bij de ingang staat of juist bij de kassa. Vervolgens worden er relevante berichten of aanbiedingen naar je toestel gepusht. Ook in pretparken, op festivals en in musea worden de bakens al gebruikt.
De ontwikkeling van het ‘fysieke web’
Googles variant werkt met de Chrome-browser, maar aanvankelijk alleen op iOS. De keuze hiervoor is logisch: Google wil immers concurreren met het iBeacon-platform van Apple. Vanaf versie 49 van Chrome kunnen echter ook Android-gebruikers kennismaken met de technologie, die uiteindelijk moet leiden tot een ‘fysiek web’ van informatiebakens.
Passeer je voor het eerst zo’n baken, dan krijg je een melding of je van de functionaliteit gebruik wilt blijven maken. Chrome toont de bakens in jouw buurt en geeft meldingen als je in de buurt van eentje komt. De bakens kunnen zich bijvoorbeeld bij een monument of bezienswaardigheid bevinden. Op je smartphone krijg je dan direct meer informatie en word je bijvoorbeeld doorverwezen naar de website die door het baken wordt uitgezonden.
Relevante informatie, zonder zelf te zoeken
Het idee is dat je niet meer op je telefoon hoeft te zoeken, maar relevante informatie krijgt op basis van je locatie. Dat wordt steeds vanzelfsprekender wanneer er zich een web vormt van bakens in jouw buurt. De kans dat je ze op korte termijn in ons land aantreft, is vooralsnog klein. De technologie heeft echter veel toepassingsmogelijkheden en wordt interessanter naarmate meer platforms worden ondersteund.
Dat Eddystone nu ook naar Android komt, is alvast een belangrijke stap. Nu is het aan Google om gebruikers én partners te enthousiasmeren. Google implementeert bakens weliswaar in eigen diensten als Maps, maar laat de ontwikkeling en het beheer van de benodigde hard- en software over aan andere partijen.