De Samsung Galaxy S23 Ultra nú hoge korting + € 200 cashback

Waarom Google een recordboete van de Europese Commissie krijgt

Thomas Haenen
27 juni 2017, 12:09
2 min leestijd
Waarom Google een recordboete van de Europese Commissie krijgt

De Europese Commissie legt Google een ongekend hoge boete op. Het zoekbedrijf moet een boete van 2,42 miljard euro betalen, en dit is waarom.

Lees verder na de advertentie.

Google Europese Commissie boete: dit moet je weten

Binnen de Europese Commissie loopt al geruime tijd een onderzoek naar Google, omdat de zoekgigant misbruik zou maken van zijn machtspositie. De Commissie heeft het onderzoek nu afgesloten en legt Google een zeer forse boete op van 2,42 miljard euro. Dat is de hoogste boete van de Commissie ooit: de vorige recordhouder was Intel, dat in 2009 1,06 miljard euro moest betalen.

Maar wat heeft Google nou precies verkeerd gegaan? In totaal heeft de Europese Commissie drie grote bezwaren tegen Google, allen gerelateerd aan machtsmisbruik. Het bedrijf zou zijn succes gebruiken om eigen diensten te promoten. Google zelf ontkent de aantijgingen nog altijd en zegt te overwegen in hoger beroep te gaan. Daardoor kan de zaak lang voortslepen en hoeft het bedrijf voorlopig geen boete te betalen.

Google Europese Commissie boete

Dit doet Google fout

De eerste zaak draait om de prijsvergelijking van Google Shopping. Het bedrijf zou zijn eigen dienst hoger laten terugkomen in zoekresultaten, waardoor concurrentie geen kans krijgt. Ook Android ligt onder vuur. Het feit dat fabrikanten verplicht zijn om een groot aantal Google-apps mee te leveren, is volgens de Commissie problematisch. Fabrikanten die gebruikers toegang willen geven tot apps in de Play Store, moeten bijvoorbeeld onder andere Chrome en Google Zoeken voorinstalleren.

Tot slot is de Europese Commissie ontevreden over AdSense, het advertentieplatform van Google. Het bedrijf zou adverteerders en websites namelijk een groot aantal regels en voorwaarden opleggen voor het gebruik van die dienst. Die zijn ook in strijd met de mededingingsregels. Daarbij gaat het vooral om websites die een Google-zoekbalk hebben toegevoegd aan hun eigen websites, en advertenties die worden getoond bij die zoekresultaten.

Zo komt de recordboete tot stand

Google zelf ontkent dat het zijn macht misbruikt. Zo zegt het bedrijf dat andere vergelijkingsdiensten nog altijd groter zijn en dus genoeg kans op succes hebben. De apps die met Android verplicht meegeleverd worden, zijn essentieel om geld te verdienen en verder te investeren in het mobiele besturingssysteem. Het lijkt er echter niet op dat de Europese Commissie sympathiek tegenover deze verdediging staat.

De hoogte van de boete werd bepaald door dertig procent van de omzet uit Google Shopping te vermenigvuldigen met het aantal jaren dat er misbruik heeft plaatsgevonden. In totaal mocht de boete hooguit tien procent van de jaaromzet van Alphabet, Googles moederbedrijf, bedragen. Deze omzet was vorig jaar 90 miljard dollar, waarmee in theorie een maximale boete van omgerekend 8 miljard euro tot de mogelijkheden behoorde. Google had er dus nog een stuk slechter vanaf kunnen komen.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu