Waarom Google een recordboete van de Europese Commissie kan krijgen
Thomas Haenen

De Europese Commissie legt Google mogelijk een ongekend hoge boete op. De kans is aanwezig dat het bedrijf zo’n 8 miljard euro moet betalen.

Google Europese Commissie boete: dit moet je weten

Binnen de Europese Commissie loopt al geruime tijd een onderzoek naar Google, omdat de zoekgigant misbruik zou maken van zijn machtspositie. De verwachting is dat de Commissie binnenkort zijn bevindingen presenteert en een boete uitdeelt, zo heeft de Financial Times vernomen van betrouwbare bronnen.

Maar wat heeft Google nou precies verkeerd gegaan, en wat voor boete riskeert het bedrijf? In totaal heeft de Europese Commissie drie grote bezwaren tegen Google, allen gerelateerd aan machtsmisbruik. Het bedrijf zou zijn succes gebruiken om eigen diensten te promoten.

Google Europese Commissie boete

Dit doet Google fout

De eerste zaak draait om de prijsvergelijking van Google Shopping. Het bedrijf zou zijn eigen dienst hoger laten terugkomen in zoekresultaten, waardoor concurrentie geen kans krijgt. Ook Android ligt onder vuur. Het feit dat fabrikanten verplicht zijn om een groot aantal Google-apps mee te leveren, is volgens de Commissie problematisch. Fabrikanten die gebruikers toegang willen geven tot apps in de Play Store, moeten bijvoorbeeld onder andere Chrome en Google Zoeken voorinstalleren.

Tot slot is de Europese Commissie ontevreden over AdSense, het advertentieplatform van Google. Het bedrijf zou adverteerders en websites namelijk een groot aantal regels en voorwaarden opleggen voor het gebruik van die dienst. Die zijn ook in strijd met de mededingingsregels. Daarbij gaat het vooral om websites die een Google-zoekbalk hebben toegevoegd aan hun eigen websites, en advertenties die worden getoond bij die zoekresultaten.

Zo komt de recordboete tot stand

Google zelf ontkent dat het zijn macht misbruikt. Zo zegt het bedrijf dat andere vergelijkingsdiensten nog altijd groter zijn en dus genoeg kans op succes hebben. De apps die met Android verplicht meegeleverd worden, zijn essentieel om geld te verdienen en verder te investeren in het mobiele besturingssysteem. Het lijkt er echter niet op dat de Europese Commissie sympathiek tegenover deze verdediging staat.

De hoogte van de boete wordt bepaald door dertig procent van de omzet uit Google Shopping te vermenigvuldigen met het aantal jaren dat er misbruik heeft plaatsgevonden. In totaal mag de boete hooguit tien procent van de jaaromzet van Alphabet, Googles moederbedrijf, bedragen. Deze omzet was vorig jaar 90 miljard dollar, waarmee in theorie een maximale boete van omgerekend 8 miljard euro tot de mogelijkheden behoort.

Ter vergelijking: de hoogste boete tot nu toe werd in 2009 opgelegd aan Intel, dat 1 miljard moest betalen. De precieze hoogte wordt binnenkort bekend gemaakt.

Lees het laatste nieuws over Google

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.