Google voorziet zoekresultaten van ingebouwde nepnieuwschecker

Thomas Haenen
7 april 2017, 10:48
2 min leestijd
Google voorziet zoekresultaten van ingebouwde nepnieuwschecker

Twijfelachtige claims in Google-zoekresultaten worden vanaf vandaag voorzien van een feitencheck. Met Google Fact Check wil het bedrijf nepnieuws tegengaan.

Lees verder na de advertentie.

Zo werkt Google Fact Check

Onder twijfelachtige artikelen staat nu direct informatie over de accuraatheid van de claim, met een link naar een uitgebreidere feitencheck van een onafhankelijke websites. De gewijzigde zoekresultaten worden vanaf vandaag wereldwijd uitgerold, zo heeft Google laten weten. Ook in Nederland zullen ze per direct zichtbaar zijn.

Google Fact Check duikt onder andere op bij artikelen die de Holocaust ontkennen, of websites van groepen die beweren dat de aarde plat is. De aanpassing lijkt echter vooral een reactie op de invloed van nepnieuws bij de Amerikaanse verkiezingen vorig jaar. In de verkiezingsstrijd doken grote hoeveelheden valse claims op, die volgens sommigen een verkeerde invloed hadden op het stemgedrag van mensen.

Google Fact Check

Niet alleen Google, maar ook Facebook werd aangevallen voor het feit dat er niets werd gedaan tegen het spreiden van onjuiste berichten. Facebook maakte onlangs al bekend nepnieuwschecks uit te rollen.

De stappen die Google vandaag zet zijn overigens nog maar klein. Zo wordt er bijvoorbeeld geen censuur gepleegd. Websites met valse claims worden niet uit de zoekresultaten verwijderd, en worden voorlopig ook niet of nauwelijks gestraft met een lagere plek in de resultaten. Google lijkt hiermee vooral zijn gebruikers de juiste kant op willen duwen, want je moet nog altijd zelf de keuze maken of je de factcheck wil lezen.

De nepnieuwschecks die bij resultaten getoond worden, kunnen van een groot aantal websites komen, van gerenommeerde kranten tot bekende factcheckers als Snopes. Google zegt dat uitgevers bij het publiceren van hun artikelen kunnen aangeven welke claims en artikelen er gecheckt worden. Wel zullen alleen bedrijven die door het algoritme van Google gezien worden als een ‘autoriteit’ weergegeven worden in de Fact Check-box.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu