Zo maakt Google apps bouwen makkelijker met Flutter

Michel van 't Klaphek
28 februari 2018, 10:41
2 min leestijd
Zo maakt Google apps bouwen makkelijker met Flutter

Googles Flutter is in bèta gegaan, en dat is goed nieuws. Dit platform maakt het voor ontwikkelaars namelijk makkelijker om apps te maken. Wij zetten de drie beste eigenschappen van Flutter op een rijtje.

Lees verder na de advertentie.

Google Flutter: makkelijk mooie apps maken

Het Mobile World Congress (MWC) is in volle gang. Alhoewel het qua nieuwe hardware rustig blijft vanuit Google, heeft men wel een interessant software-nieuwtje. Flutter is namelijk in bèta gegaan en geïnteresseerden kunnen er vanaf vandaag mee aan de slag. Met deze dienst wordt het voor ontwikkelaars makkelijker en sneller om apps te maken. Dit doet het platform door te focussen op de volgende drie principes.

Lees ook: Vooruitblik: dit verwachten we van Mobile World Congress 2018

1. Eén app, twee besturingssystemen

Met Flutter maken ontwikkelaars één versie van hun app, voor zowel Android als iOS. Tot nog toe moesten zij twee verschillende versies ontwikkelen, wat natuurlijk veel tijd in beslag neemt. Bovendien is het platform compatibel met verschillende programmeertalen, waardoor ontwikkelaars zich niet compleet hoeven bij te scholen.

2. Apps voelen persoonlijker aan

Flutter bevat verschillende designelementen, zoals widgets en iconen. Deze onderdelen kunnen ontwikkelaars gemakkelijk in hun app plaatsen en indelen naar wens. Bovendien kunnen ontwikkelaars kiezen uit verschillende animaties, waardoor apps een persoonlijk randje krijgen. Ook de navigatiewijze en structuur van apps is compleet naar persoonlijke voorkeuren in te stellen.

3. Maar het wordt geen rommeltje

Android en iOS hebben beiden een geheel eigen ontwerp. Denk hierbij aan iconen, notificatieschermen en lettertypen. Flutter maakt gebruik van deze standaardelementen, en past zich hier automatisch op aan. Hierdoor krijgen apps een uniform uiterlijk, en vallen ze niet buiten de boot ten opzichte van andere apps.

‘Google reageert op Facebook’

Het lijkt erop dat Google hiermee de concurrentie met React Native aangaat, het ontwikkelaarsplatform van Facebook. Het grote voordeel van Flutter is dat het platform zijn eigen grafische motor (engine) heeft, waardoor ontwikkelaars meer controle hebben over hoe hun app er uiteindelijk uit komt te zien. Seth Ladd van Google zegt in gesprek met TechCrunch hierover: “Flutter biedt een consistent design, precies zoals de ontwikkelaar het voor ogen heeft”.

Daarbovenop is de dienst aantrekkelijk voor zowel nieuwe, als doorgewinterde ontwikkelaars. Voor instappers geldt dat de taal waarmee het platform werkt gemakkelijk is aan te leren, terwijl gevestigde partijen niet hun complete app hoeven te herschrijven. Bestaande apps kunnen namelijk ook gedeeltelijk met Flutter gemaakt worden. Ladd besluit zijn verhaal door aan te geven dat Hamilton momenteel dé populairste met Flutter gemaakte app is.

Uiteraard is Android Planet tijdens het MWC aanwezig om live verslag te doen. Volg ons via de website, Twitter of download de Android Planet-app!

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu