Googles Focus Mode helpt je minder naar je smartphone te kijken

Rens Blom
4 december 2019, 17:02
2 min leestijd
Googles Focus Mode helpt je minder naar je smartphone te kijken

Na maanden testen rolt Googles Focus Mode nu uit naar smartphones met Android 9.0 (Pie) en 10. De feature helpt je bij het minderen van je smartphonegebruik, bijvoorbeeld door apps op bepaalde momenten te pauzeren.

Google Focus Mode gebruiken

De Focus Mode werd in mei aangekondigd en is nu onderdeel van de Digitaal Welzijn-app die Google vorig jaar lanceerde. Digitaal Welzijn zit op veel nieuwere Android-toestellen en is verplicht op apparaten met het nieuwe Android 10. Als je Focus Mode wil gebruiken, controleer je of er een app-update voor Digitaal Welzijn beschikbaar is in de Play Store. Zo niet, dan moet je nog even geduld hebben. Google belooft dat de update binnen enkele dagen uitkomt.

Na het updaten van Digitaal Welzijn open je de app en klik je op de Focus Mode. Nu kun je apps selecteren die je niet mogen storen tijdens je focusmoment. Bijvoorbeeld WhatsApp, Instagram en Snapchat, omdat je aan het studeren bent. Je kunt ook alle apps selecteren. Activeer de functie en je bent klaar.

Niet storen betekent rust op je toestel

De betreffende apps hebben nu een grijs icoontje en tonen de melding ‘Focus modus staat aan’ als je ze wil gebruiken. App-meldingen komen bovendien binnen zonder geluid en/of trilling. Zo kun je ongestoord werken, leren of genieten van je vrije tijd.

Vanuit het notificatiescherm van je toestel kun je de Focus Mode stoppen of pauzeren. Een pauze is 5, 15 of 30 minuten, zodat je even kunt ontspannen tussen je concentratieperiodes door. Als je op een grijs appicoontje klikt, kun je ook een pauze beginnen.

Digitaal Welzijn Chrome-koppeling uitg

Geen zin om de Focus Mode elke keer in te stellen via de Digitaal Welzijn-app? Naar aanleiding van gebruikersfeedback heeft Google de optie toegevoegd om Focus Mode in te plannen. Je kunt daarom instellen dat je smartphone op bepaalde dagen tussen geselecteerde tijden apps stilhoudt.

De Focus Mode komt via een update van de Digitaal Welzijn-app binnen een paar dagen beschikbaar voor alle Android 9.0 en Android 10-gebruikers.

Lees ook: de beste alternatieven voor Google’s Digitaal Welzijn-app

Het laatste nieuws over Google

Bronnen afbeeldingen: 9to5google, 9to5google, 9to5google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu