Zo herkent Google Foto’s wat een kat en wat een hond is

Redactie
4 juni 2015, 12:11
2 min leestijd
Zo herkent Google Foto’s wat een kat en wat een hond is

Google Foto’s is Googles nieuwe fotodienst die al je foto’s in de cloud opslaat en met een slimme technologie objecten herkent, zoals bijvoorbeeld katten en honden. Maar hoe werkt de technologie?

Lees verder na de advertentie.

Google werkt al geruime tijd aan een digitaal neuraal netwerk dat net als het menselijk brein van dingen kan leren. Als je tegen een kind zegt dat een kat en kat is, neemt het brein alle kenmerken op en kan de volgende kat – die er toch net wat anders uitziet – ook door het kind worden herkend. Bij computers gaat dit proces precies hetzelfde, waarbij het neurale netwerk van de kunstmatige intelligentie constant dingen leert.

Zo werkt de  Google fotoherkenning

bier

De Google fotoherkenning werkt met een neuraal netwerk met tweeëntwintig lagen, dat door Google ‘Inception’ wordt genoemd. Elke laag herkent een specifiek onderdeel van de beelden, zoals lijnen en kleuren. Andere lagen kunnen bijvoorbeeld oren of neuzen herkennen. Met elke laag die wordt gepasseerd, wordt de detectie nauwkeuriger. Heeft het object een vacht, bijvoorbeeld. De tweeëntwintig lagen kunnen hierdoor verschillende objecten van elkaar scheiden, ook al lijken ze op elkaar; zoals een omhelzing en worsteling.

Ook wordt gekeken naar de metadata van een foto, zoals de datum en locatie. Als de foto op Internationale Kattendag (29 oktober) is gemaakt, is het aannemelijker dat het op een kat lijkende dier ook daadwerkelijk een kat is. Als een foto in de dierentuin is gemaakt, is het voor Inception eveneens aannemelijker dat er een dier op de foto staat. In de screenshot rechts zie je bijvoorbeeld hoe nauwkeurig Google Foto’s bij mijn fotocollectie ‘bier’ herkent.

Het Inception-systeem leert onder andere van de frames uit YouTube, foto’s op het internet (waarbij wordt gekeken naar de tekst op de website; als de tekst over een kat gaat, is het waarschijnlijk een foto van een kat) en ook jouw geüploade foto’s. Daarnaast wordt het algoritme van Google steeds beter om objecten aan algemenere zaken te koppelen, zoals een pompoen en kostuums aan Halloween.

Lees ook hoe Google met Google foto`s geld verdient. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent als je besluit om al je foto`s naar de cloud van Google up te loaden.

Download Google Foto’s

Google Foto’s is gratis te downloaden in Google Play voor apparaten met Android-versie 4.0 en hoger.

Download Google Foto’s in Google Play (gratis)

Laatste nieuws over Google Foto’s

Bron: Backchannel
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu