Waarom openbare links voor Google Foto’s geen probleem vormen

Redactie
24 juni 2015, 13:42
2 min leestijd
Waarom openbare links voor Google Foto’s geen probleem vormen

Google Foto’s, de online opslagdienst van Google voor foto’s, maakt gebruik van openbare links om afbeeldingen en video’s op te slaan.  Waarom kiest Google voor openbare urls, en is dat gevaarlijk?

Lees verder na de advertentie.

Bij Android Planet zijn we erg te spreken over Google Foto’s. De dienst biedt ongelimiteerde back-up tot een resolutie van 16 megapixels of 1080p, heeft een krachtige zoekfunctie en werkt stabiel en snel. Als gebruikers weten hoe Google met Google Foto’s geld verdient  en dat oké vinden, dan is Google Foto’s een  prima keuze als cloudopslag voor je foto’s.

Een Reddit-gebruiker kwam echter tot een opvallende ontdekking; alle foto’s worden met openbare links op Google Foto’s opgeslagen. Dit betekent dat iedereen de foto kan zien, indien zij de url hebben. Je kunt dit bevestigen door in Google Foto’s via de rechter muisknop de link van een foto op te vragen en deze vervolgens in een incognitovenster te openen. De foto is dan nog steeds te zien, ook al ben je niet met jouw Google-account ingelogd.

Openbare Google Foto’s links

De publieke url is echter veiliger dan ‘ie lijkt. De url bestaat gemiddeld uit zo’n veertig karakters die per foto als een soort wachtwoord werken. Als je alle mogelijke combinaties wilt raden moet je door 10^70 verschillende combinaties navigeren totdat je de goede foto heeft. En dat is een hele lastige opdracht. “Er zijn genoeg combinaties mogelijk die eigenlijk niet te raden zijn”, aldus  Aravind Krishnaswamy, hoofd techniek  bij Google Foto’s tegenover The Verge.    “Het is veel lastiger te raden dan bijvoorbeeld je wachtwoord. En omdat webverkeer voor foto’s versleuteld is met SSL, kan niemand op hetzelfde netwerk de links bekijken.”

android-m-fotos

Daarnaast maakt Google alleen een publieke url aan als jij erom vraagt. Dat kan door een foto te delen via de deelknop – je hebt hier een overzicht van al je gedeelde foto’s en albums -, maar ook door op de rechter muisknop te drukken en te bekijken welke openbare url de foto gebruikt. Door bij een foto op de rechter muisknop te drukken, maak je ‘m eigenlijk publiekelijk beschikbaar; maar dan met een hele lastige url die vrijwel niet te raden valt. Daarnaast houdt Google actief  software in de gaten die publieke urls van Google in veelvoud opvraagt.  “De kracht van urls is dat ze universeel zijn”, aldus Vincent Mo van Google. “Je kunt de url in een sms-bericht, e-mail of webpagina plaatsen.”

Android M video

Google Foto’s komt ook aan bod in onze video over de acht tofste features van Android M.

Laatste nieuws over Google Foto’s

Bron: The Verge
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu